Textilní dýně – inspirace Dekorace / Nápady / Textilní nápady

První ušitou dýni mi věnovala moje kamarádka Radka, od té doby si každý podzim říkám, že si nějakou ušiji vlastní, ale zatím na to nedošlo… ale letos jsem začala lovit inspirace po internetu a tak jsem si řekla, že možná uvítáte, když se o inspiraci podělím….. Odkazy vždy najdete pod obrázky v textu.

Začnu tím, že vlastně vůbec nemusíte šít. Textilní dýně se dají jednoduše pouze svázat a plnit různými věcmi….

diy-no-sew-fabric-pumpkins-12-final

Tyto ze stránky bydreamsfactory.com jsou například plněné toaletním papírem, který je jen obalený jemnou látkou… tak mne napadá, že když vám budou dělat dekoraci na WC, tak je na konci podzimu můžete prostě jen rozbalit 🙂

velvet-pumpkins-diy

Sametové dýně z thelitlleumbrella.com také nejsou šité, plněné jsou rýží a hezké je použití originální usušených stopek od dýní. Asi tam bude přesně chtít vychytat množství náplně, aby jste i bez prošití získali dýňový tvar.

DSCN6582

Další nešité dýně jsou ze starých svetrů, naplněné rounem a provázané. Jako stopky slouží kousky větviček. Celý návod na výrobu najdete tady. 

sweater pumpkins

Tyhle dýně jsou také ze svetrů, respektive prý nejlepší je dělat je z rukávů, kdy jen ustřihnete vhodný kus, otočíte po rubu, na jedné straně stáhnete gumičkou, otočíte na líc, naplníte do poloviny suchými fazolemi či jinou luštěninou, zbytek rounem, stáhnete, prošijete… ale hlavně stonek uděláte z přebytečného rukávu… silnější z celého a kónický tak, že zbytek svetru sestřihnete….. Celý návod je na stránkách diybeautify.com

DIY-Kürbis-aus-Kuschelsocken-basteln-Video-Anleitung

Malé dýně můžete vyrobit například i z chlupatých ponožek…. třeba z nějaké takové liché…. více na lovelydiys.com

Black-and-White-Fabric-Pumpkins

Ale pokud umíte šít na stroji alespoň rovný steh, můžete si ušít dýně z proužků….. třeba i v netradiční černobílé variantě jako to udělali na flamingotoes.com   Tvar dýně po vycpání uděláte prošitím nití na velké jehle a místo stopky přišijete hezký knoflík…. podle stejného návodu jsou udělané i tyto barevné ze stejných stránek. Easy-Fall-Fabric-and-Lace-Pumpkins

Ale pokud umíte šít i trošku do obloučku, můžete se pustit do dýně, která si svůj tvar bude držet díky střihu.

Ten si na stránkách positivelysplendid.comna kterých najdete i celý fotopostup, můžete stáhnout ve třech velikostech.  A místo stopky mne zaujala celá skořice….

plush patchwork pumpkins 5

A protože jsou si střihy na šité dýně hodně podobné, tak jsem ještě vybrala tento z www.mydesertcottage.comkde je zajímavé to, že stopka je vlastně omotaná látka a provázek tu zvýrazňuje i tvar dýně. Plněno opět částečně luštěninou a částečně rounem.

first and last

A malou inspiraci ukončím dýněmi na které vám stačí jehla a nit a vtipné je, že látka je ze starých šátků…. na stránkách sadieseasongoods.com najdete přesný postup včetně prošívání…..

13_vintage_orange_black_bandanas_to_repurpose_upcycle_into_fabric_pumpkins_for_Halloween_by_Sadie_Seasongoods

Tyto i jiné nápady najdete na mé nástěnce na Pinterestu…..  a co vy? Jaké dýně jste si ušili či ušijete? Podělte se o své fotky na FB brydova.cz. 

Clipboard01

Krásný podzim všem….

c1ae0671c40188b7bee1f8de27e2d155

Komentáře