Pokud nejíte vajíčka a v jídelníčku vám chybí omelety, tak vás dnes takovou omeletu naučím a díky luštěninové mouce má i bílkoviny a díky černé soli a kurkumě i vajíčkovou chuť a barvu. Na dvě omelety si připravte hrnek rostlinného mléka do kterého namočte čtyři lžíce chia semínek.
Po chvíli vmíchejte na střídačku stejné množství cizrnové mouky, kukuřičné krupice a bramborového škrobu tak, aby vzniklo hustší těstíčko. Osobně přidávám po lžících a míchám…. Osolte černou solí, přidejte sušenou cibuli, sušený česnek (lze vynechat), pepř, kurkumu pro barvu a půl lžičky kypřícího prášku.
Nepřilnavou pánev lehce vymažte olejem, pořádně rozehřejte a nalijte polovinu směsi.
Plamen stáhněte na střední a nechejte první stranu dobře opéci, neuspěchejte otáčení.
Mezi tím si na druhé pánvičce na cibulce orestujte houby – lepší jsou z lesa, ale pokud se tam nedostanete, tak je snadno zastoupí žampiony, lehce je poduste, opepřete a podlijte lžící sójové omáčky. Solit netřeba, osolí to sójovka.
Ve chvíli, kdy vidíte, že spodní strana omelety drží pohromadě, tak otočte a dodělejte.
Na talíři naplňte směsí a přehněte. Podávejte se zeleninou.
Je to skvělá sytá snídaně nebo večeře a samozřejmě je bezlepková.