Izrael – cesta začíná na letišti Blog

Jak na letenky jsem vám poradila. Pokud je koupíte on-line, tak si pár dní před odletem udělejte také zdarma check-in. Je to velice jednoduché. Bude vám nabízeno mnoho věcí za příplatek . Od přednostního nástupu až po výběr sedadel. To jsme nikdy nedělali a doposud jsme měli sedadla vedle sebe. Až teď nás rozhodili. Na cestu tam šlo přebukovat jen jedno místo (vedle druhého bylo volno) a stálo to třistapadesát. Na zpáteční cestu jsme opět byli každý v jiné části a všechna místa kolem nás obsazená a přebukování za skoro sedm set jedna letenka. Tudíž jsme to nechali plavat s tím, že se to nějak pokusíme vyřešit na místě. Jak to dopadlo,  prozradím v posledním díle mého malého cestopisu.

Pokud cestujete do Izraele, musíte mít platný cestovní pas. Dále budete potřebovat nějakou měnu. V Izraeli se platí šekely. Současný kurz je cca jeden šekel za šest českých korun. Šekely si ale v ČR asi nevyměníte. Doporučuji si vzít pár amerických dolarů a kartu. Jeden šekel je 100 agorů a pozor na drobné – je mince 10 šekelů a i 10 agorů. Šekely jsou ty dvoubarevné.

depositphotos_9702311-stock-photo-new-israel-shekel-money-of

depositphotos_96595574-stock-illustration-set-israeli-silver-money-shekel

Pokud cestujete jen s kabinovými zavazadly a nepřiplatíte si prioritní nástup, počítejte s tím, že opravdu můžete mít jen jedno zavazadlo. Proto před gatem dejte kabelku či batoh do kufru. Také si pohlídejte velikost. Viděli jsme v Neapoli týpka, který urval kufru kolečka, aby se vešel do kontrolního rámu.

Ještě se nám nestalo, že by kufry vážili, většinou hlídají pouze velikost.

Také se připravte, že v letadle už nedostanete zdarma nic k pití ani k jídlu. Vodu si můžete koupit za kontrolním místem. Nebo se vybavte dobrou lahví a napusťte si ji vodou po projití kontrolou. Vlastní alkohol není na palubě dovoleno pít. S vlastním jídlem jsme neměli problém. Možná si teď říkáte, že je to takové „čecháčství“, ale věřte, že veganského v palubní nabídce nemají opravdu nic 🙂

Pokud cestujete pouze s palubními zavazadly, úplně stačí, když budete na letišti hodinu před uzavřením gatu, navíc pokud letíte nad ránem jako my a nedobavuje se moc letů. Na letiště se dostanete busem, auto je dobré nechat někde na kraji Prahy. 

Letadlo do Tel Avivu z Prahy letí 4 hodiny, ale protože tam je hodinový posun, tak to podle letenek vypadá, že tam letíte pět hodin a zpět tři… 🙂 Vedle nás seděl Izraelec ukrajinského původu, takže jsem si mohla i němnožko pagavariť pa ruski – byl si zahrát na otočku poker v Rozvadově – v Izraeli jsou hazardní hry zakázány.

IMG_5653

Na letišti pár dotazů od imigračních úředníků – kam se chystáme jet, kde budeme ubytovaní apod. Pohoda proti tomu, co nás čekalo při cestě zpět. A pokud jeden z vás umí anglicky lépe, není problém přistoupit k okénku ve dvou. Místo razítka do pasu dostanete takový lísteček. Je to proto, aby jste neměli problém při dalších cestách do zemí, které třeba Izreal neuznávají apod. IMG_20180504_073655

Na letišti vybíráme z bankomatu šekely. Je to prý nejlepší kurz a poplatek 5 šekelů. A protože se dá na hodně místech platit kartou, tak to nepřeháníme a vybíráme 400 šekelů. Původně jsme chtěli 600, ale nějak nás to nepustilo….  Naštěstí se dá navolit angličtina, protože jinak nevíte, která bije a ještě jdou písmena, která se podobají malůvkám, zprava doleva. Číslovky jsou naštěstí stejné.

Cestovat budeme místní dopravou. Míříme do Jeruzaléma, Betléma, Kaily, Kumránu a zpět do Tel Avivu. Dost plánů na pět dní….

Proč a jak se dozvíte v příštím článku.

Komentáře