Velikonoční nádivka Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Velikonoční svátky si málokdo umí představit bez nádivky neboli hlavičky. A já vám dnes poradím jak ji připravit čistě rostlině a přesto chutně.

Budete potřebovat: celozrnný toustový chleba, uzené tofu, červenou papriku, plechovku cizrny, cibuli, česnek, zelené bylinky nebo baby špenát, žampiony, kurkumu, rostlinné mléko, muškátový oříšek, olej, černou sůl a pepř

Nakrájejte si celozrnný toustový chléb na kostičky a lehce zakapejte rostlinným mlékem, do kterého jste přidali lžičku kurkumy pro chuť i barvu.nádivka

Vodu z cizrny si přelijeme do šlehací nádoby a vyšleháme jako bílky. Opravdu to funguje stejně jako bílkový sníh. V cizině se této vodě říká aquafaba a lze ji použít i na výrobu sladkých pokrmů. Pro nádivku ji ještě osolíme černou solí, díky které získá vůni a chuť vajíček.

Cibuli a papriku nakrájejte nadrobno. Uzené tofu na kostičky a žampiony na větší kusy. Do správné nádivky patří zelené bylinky – mladé kopřivy, libeček, petržel, popenec, kozí noha… ale pokud jsou velikonoce brzy a nic ještě neroste, můžeme použít čerstvý baby špenát.  Ten operte, vytrhejte silné stvoly a případně natrhejte na menší kusy.

Na oleji opečte cibuli, uzené tofu a žampiony nakrájené na kostičky. Pokud nemáte rádi houby, tak vynechte žampiony a přidejte více uzeného tofu. Bylinky či nasekaný špenát přidáme do pánve k uzenému tofu a chvíli podusíme. Osolíme černou solí a přidáme pepř. Podušenou směs necháme chvíli prochladnout.

K toustovému chlebu přidáme nakrájenou papriku a také můžeme přidat cizrnu z plechovky. Chutná v nádivce moc dobře a je zdrojem bílkovin.

 Do mísy k chlebu přidáme směs z pávničky, utřené tři stroužky česneku, nastrouhaný muškátový oříšek a sníh z cizrny. Opatrně promícháme, ochutnáme a případně  ještě dosolíme. Místo části soli můžete použít pár lžic sójové omáčky, která dodá pokrmu jak slanost, tak další zajímavou chuť. 

Pekáček či místu z varného skla si vymažeme olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou.

Vložíme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pozvolna pečeme ve vyhřáté troubě na 180st cca 30 minut.

Teplé to z mísy v kuse nevyndáme, ale čekat na fotku, než to úplně vychladne a půjde úhledně nakrájet se nám nechtělo. Nádivka je šťavnatá a moc dobrá.

_DSC6964

Podávejte s čerstvou nebo naloženou zeleninou. Podle chuti.

nádivka1

Já jsem si nádivku letos užila dvakrát, tu první upekla Lucka na relaxační velikonočním pobytu na Sebuzíně. A měla ji také moc dobrou. Ona místo sněhu z cizrny spojila nádivku hraškou rozmíchnou v sójovém mléce.

Komentáře