Hodnota ruční práce Blog

Často dostávám dotazy, zda bych něco nemohla vyrobit na zakázku. Přiznám se, že takové výzvy přijímám opravdu výjimečně, protože jednak nemám moc časového prostoru pro tuto činnost, ale hlavně nejsem typ, který umí pracovat podle přesného zadání, resp. asi i umím, ale ztrácí to pak pro mne tu radost. A také nerada něco vyrábím na objednávku, protože stejně jako spousta ostatních tvůrců mám pocit, že se neumím dobře ohodnotit a když už bych uměla, tak se bojím, že ještě lidé neumí ocenit hodnotu ruční práce.

Dnes jsem na to téma narazila na zajímavý článek a řekla jsem si, že vám musím napsat opačný případ, který se stal v minulých dnech a já z toho měla moc velkou radost.

Několikrát mi psala paní, že chce ozdobit lžičky motivem dvou psů. Několikrát jsem jí odmítla a poslala jsem jí pátrat na Fler. Nicméně opět mi napsala, že opravdu je nešťastná a neví na koho se obrátit. Tak jsem jí chtěla pozvat do Dubče, kde by určitě nějakou šikovnou duši našla. No a ona mi řekla, že je z Klášterce nad Ohří a navíc se jmenovala Theodora. Krásné jméno a město mého dětství. Rozhodla jsem se paní pomoci. A protože znám jednu z nejlepších „fimomodelářek“ u nás – Dášu Kakačovou, přehrála jsem to tak trošku na ni.

Dášu možná znáte, ale kdo ne, tak vězte, že pod jejíma rukama vznikají malá umělecká dílka. Já jsem od ní měla krásné tukaní náušnice, které jsem provětrala až v Londýně, kde jsem bohužel jednu ztratila… ale ta druhá nyní zdobí můj batůžek a zítra se mnou odletí do Neapole.

Kakou

Dáša také vyrobila pro celý náš štáb pořadu Rady ptáka Loskutáka placky, které moc rádi všichni nosíme…

Poslala jsem Dáše zadání a fotografie od paní Theodory.

Clipboard02

rex1

A byla jsem velice překvapená, když za necelých 24 hodin mi Dáša poslala k posouzení hotové lžičky se slovy, že se jí to vlastně ani tak moc nepovedlo…. Já byla v šoku, lžičky byly úžasné…..

Kakou1

A pak jsem byla velice dojatá, když jsem četla mail paní Theodory Dáše, který jsem dostala v kopii a s dovolením vám ho kopíruji…

Záznam celé obrazovky 1.3.2018 122001
Paní Theodora mi i volala a byla opravdu nadšená a nakonec poslala Dáše čtyřnásobek ceny, kterou si řekla Dáša. Ano, paní umí ocenit ruční práci, tvůrčí invenci a zakázkovou výrobu a já vím, že si to Dáša naprosto zaslouží.

28511955_10215464496468416_509206575_n

Dáša prostě umí a pokud se chcete podívat co vše dělá, doporučuji kouknout na její stránky na FB.

Já jsem udělala takovou malou koláž, ale sami uvidíte, že Dáša toho umí prostě mnohem, mnohem více….

Kakou3

Všem, kteří tvoří a dávají do toho lásku a srdce přeji, aby měli štěstí na takové zákazníky, jakým je paní Theodora.

Komentáře