sdr Hlavní jídla / Recepty / vegan

Možná si říkáte, že vám sójové maso nechutná. Ale připravujete jej opravdu dobře? Zkuste to podle tohoto receptu a myslím, že nikoho neurazíte a pochutnáte si.

Sójové maso krátce povařte v osolené vodě, do které můžete přidat trošku zeleninového vývaru (klidně z kostky).
dav

Povařit stačí opravdu krátce – cca 10 minut.

dav

Poté slijte a hlavně dobře vymačkejte všechnu vodu. To je hodně důležité.

dav

Stejně důležité je dobře maso naložit – tady jsem použila směs kvalitní sójové omáčky, oleje, uzené papriky a lžíce dijonské hořčice. Dobré je nechat směs naloženou několik hodin, klidně i přes noc.

dav

Další ingredience jsou cibule, mrkev a žampiony.

dav

Cibuli na proužky, mrkev na kolečka a žampiony na větší kusy.

dav

Nejdříve na oleji orestujte cibuli spolu s mrkví.

dav

Krásně do zlatava.

dav

Poté přidejte žampiony a také je krátce zarestujte.

dav

Nakonec naložené sójové maso a podlijte sklenkou červeného vína. Osolte a opepřete podle chuti a duste cca 15 minut. Mrkev by neměla být vařená, ale jen al dente. Pokud je směs řídká, můžete lehce zahustit bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce sojové omáčky, ale většinou to není nutné.

sdr

Podávejte například s polentovými knedlíky, nebo s čím jste zvyklí – určitě to skvěle chutná i s rýží.

sdr

Pokud si stále na sójové maso netroufáte, pojeďte s námi na víkend s vařením, kde vás naučíme s Oliverem připravovat sójové maso tak, že málokdo pozná, že to před chvílí neběhalo po louce…. 🙂

Komentáře