Šperk pro tašku Nápady / Šperky

Kdo mne zná, ví, že jsem zrozená ve znamení vah. Často se mylně říká, že my váhy stále váháme, což není dle mého správný výklad. Podle mého mnohem raději vyvažujeme, vylaďujeme. A to je můj případ. Ráda mám věci v rovnováze a když vše ladí. Ladění to je skoro moje posedlost. A díky té, získala má taška svůj šperk.

01-_DSC4499

Použila jsem sítotiskovou šablonu S14, která ale obsahuje dva vzory a protože jsem nechtěla zbytečně špinit a máčet druhý vzor, šablonu jsem si rozstřihla na půl. Na druhou šablonu si permanentním fixem napište, kde je líc – na té původní to poznáte, že nápis The Rainbow je normálně čitelný.

02-_DSC4500

Dále budete potřebovat černou akrylovou barvu a hmotu. Já jsem tentokrát použila hmotu Kato, protože mi přišlo pár dotazů, zda se sítotisk dělá na Kato stejně jako na FIMO.

Co mne velice mile překvapilo, že na rozdíl od Fimo hmoty, šla Kato i po třech letech, kdy na ní nikdy tuším skoro nesáhl, nádherně rozpracovat, vůbec se nedrolila apod.

03-_DSC4504 - kopie

Šablonu přihlaďte na hmotu a naneste barvu.

04-_DSC4505

Stěrkou (třeba starou kreditní či podobnou kartou) přetáhněte barvu přes šablonu. Ihned šablonu zvedněte.

05-_DSC4507

Šablonu je nutné okamžitě umýt – stačí ve vlažné vodě, tak aby se všechna barva dostala dolů.

06-_DSC4508

Pečlivě zkontrolujte proti světlu, zda je šablona opravdu čistá.

08-_DSC4624

Barvu nechejte na hmotě dobře zaschnout.

A teď přichází moment pravdy. Pečliví čtenáři si určitě všimli toho, že velikost hmoty, na které mám nanesený vzor je jiná, než na který jsem v prvních fotkách vzor nanášela. Mají pravdu. A možná si ještě všimli, že na fotkách, kde nanáším barvu na šablonu je nápis The Rainbow zrcadlově. Ano, dala jsem poprvé šablonu obráceně a vzor se mi rozmazal. Dejte si na to pozor. Vždy musí být nápis čitelný správně. A protože jsem sice vlhkým ubrouskem barvu smyla, tak se mi povrch už tak nelíbil a tak jsem jej překryla ještě jednou vrstvičkou zlaté hmoty a projela strojkem.

Na podruhé vše dopadlo skvěle. Jen už jsem nefotila 🙂

09-_DSC4632

Z hmoty vykrojte požadovaný tvar.

Na zavěšení si udělejte na dvou ketlovacích jehlách takové vlnky. Proč dvě? Z mé zkušenosti z jedné se tyhle přívěšky snadněji uvolnily a ztratila jsem je….

10-_DSC4634

Vlnky zatlačte do přívěšku tak, aby se očka překrývala.

Přiložte plátek černé hmoty a oba díly spojte.

Pečte na 150°C 15 minut. Kato má vyšší teplotu pečení než Fimo.

11-_DSC4635

Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Naneste KATO liquid, což je tekutý polymer této značky a tady nám bude fungovat místo laku, abych chránil nanesený vzor proti poškrábání.

12-_DSC4636

Liquid rozetřete po povrchu a dejte ještě jednou péci na 150°C 15 minut.

13-_DSC4638

Po upečení zprůhlední a leskne se. Pokud nemáte liquid, pečte hned poprvé 30 minut a vychladlé nalakujte.

14-_DSC4639

Pak stačí jen přidělat na zip tašky a je hotovo.

A kdo nečetl, tak tady se ještě dozvíte, jak jsem před tím vylaďovala tuto tašku.

A jak jste na tom milé váhy vy ostatní? Také ladíte a vyvažujete?

Komentáře