Origami jeřábi Blog / Dekorace / Nápady

Myslím, že skládání z papíru – tzv. origami – je i v našich končinách celkem známé a mezi nejznámější patří jeřáb. Pokud jste ho ještě nezkusili, myslím, že je ten pravý čas. Navíc podle legendy se říká, že kdo složí tisíc jeřábů, dosáhne věčného zdraví a štěstí….  mně jich ještě chybí něco kolem čtyř set…. a pokud nevíte co s nimi, tak vám přináším kromě videonávodu na skládání také tipy co s nimi….

_dsc4371

Základem na skládání je dobrý papír. Může se to zdát malicherné, ale z obyčejného papíru se opravdu skládá o dost hůře než z originálních papírů na origami, které jsou nejen krásné, ale hlavně nejsou zas tak drahé.

Jak na to jsem vám nahrála ve videu, doufám, že to je srozumitelné pro všechny. U konce se omlouvám, že mi to trošku vyjelo mimo záběr, ale točím si to sama na stativu, takže to není tak snadné 🙂

Doufám, že vám to podle návodu půjde, naučila jsem je během pěti minut skládat i Petra Rychlého 🙂 Jak to šlo jemu se můžete podívat v příspěvku z pořadu Rady ptáka Loskutáka. 

wp_20160214_006

Z padesáti jeřábů jsem si doma vytvořila takový závěs, který se moc líbil mé kolegyni z ČRo a tak jsem jí ho slíbila také vyrobit. Takto vypadá ten u mne doma.

origamijeraby

Na zavěšení jsem použila dřevěný výřez, který prodáváme v našem e-shopu. Já jsem použila slunce a pro Mirku jsem vybrala mandalu. 

_dsc1862

Dřevěný polotovar nejdříve natřete akrylovou barvou. Pokud jej tedy nechcete nechat v přírodní verzi. Potom jej můžete, ale nemusíte ještě ozdobit.

_dsc1876

Na tečkování jsem tentokrát vybrala lakové fixy Edding – slabší a silnější.

_dsc1890

Do středu jsem ještě nalepila plastovou ozdobu.

_dsc4249

Pak mne již čekalo „jen“ složení padesáti jeřábů dvou velikostí. Ty jsem nakonec po deseti navlékala na vlasec pomocí velké jehly. Zarážky mezi jeřáby jsem dělala z korálků, které jsem přichytila uzlíkem.

_dsc4261

Vlasce s jeřáby jsem přivázala na dřevěnou mandalu a z druhé strany připevnila pěnovou oboustrannou samolepicí pásku.

_dsc4262

Instalace již byla snadná. Modrou si vybrala Mirka sama, aby jí ladili jeřábi k zácloně i světlu….

_dsc4263

A to se myslím povedlo na 100%.

_dsc4265

Ještě detail jejího houfu….

A další tipy co s jeřáby – mohou být ozdobou dárku, ale i ozdobou vás samých… třeba na čelence či jako náušnice.

_dsc4369

_dsc4370

Jen pro zajímavost – jeřábi na náušnice jsou skládané ze čtverečku 5 x 5 cm.

_dsc4374

A co vy?? Jak jste na tom se skládáním jeřábů?

Komentáře