Ořechoví medvědi Dekorace / Ostatní

Když jsem poprvé vyrobila medvědy z ořechů, byla jsem nadšená jako malé dítě… a pak mi někdo říkal, že je zná už z dětství… já si je v dětství neužila a tak jsem si vyrobila hned pořádnou smečku medvědů :-)) Zkuste to i vy….

 Na výrobu jednoho medvěda budete potřebovat dva vlašské a pět burských oříšků. Kromě toho ještě tavnou pistoli, stužku a černou a bílou barvu.

Důležitý je výběr ořechů – hlava i tělo by měly být stejně velké a buráky na nohy a ruce k nim přiměřené… Zkoušela jsem i menší hlavu na větší tělo, ale nebylo to ono….  Buráky mají jednu stranu kulatější a jednu špičatější. K vlašským ořechům je pomocí tavné pistole vždy přilepte tou špičatější stranou. Nejdříve nalepte nohy a dokud je lepidlo ještě teplé posaďte medvídka – srovnejte ořechy tak, aby se mu pohodlně sedělo… poté přilepte ruce. 

 Pátý buráček potřebujete na výrobu čumáku a uší.

Nejdříve uřízněte kulatou část ořechu a vyndejte oříšek. Zbylý ořech rozpulte stejně jako by jste jej chtěli vyloupnout.

   Konečky burákových slupek budou složit jako ouška. Jejich velikost je lepší upravit pomocí nůžek než nožem. Můžete také maličko zastřihnout do obloučku, bude vám pak lépe pasovat na hlavu. 

 Ořech na hlavu si otočte tak, že vršek hlavy je kulatější část vlašského ořechu. Spoj dejte na bok. Nejdříve přilepte uši – dejte trochu lepidla z tavné pistole na hranu burákového ouška a přitiskněte jej na ořech.

Tlamičku naplňte celou tavným lepidlem (jako by jste plnili mističku) a přimáčkněte k hlavě.

 Přilepte hlavy na těla. Chce to trochu víc tavného lepidla, ale  jde to dobře…

Zkoušela jsem i použít menší ořechy na hlavu a větší na tělo, ale nebylo to ono… chce to stejnou velikost, jinak vám z toho vylezou naprosto jiná zvířata 🙂

Navíc je důležité dodržet natočení hlavy – jt. kulatější část ořechu dát nahoru… se špičatou hlavou to také není medvěd 🙂

 

 Spoje na krku zamaskujte mašličkou nebo šálkou. Oči, čumák a pusinku namalujte konturou. Použila jsem barvy na textil, není to problém, protože obsahují akrylový základ, tudíž s nimi můžete malovat i na jiné savé materiály.

Samozřejmě by šlo použít i lakový fix nebo permanentní fix... ale myslím, že moc hezký je na oči použít právě nejdříve bílou a až po zaschnutí nakreslit černé středy očí.

   Tak a tady je první méďa…. a uvidíte, že nezůstane osamocen… 

 Pokud medvědovi uděláte čepičku, nedělejte mu ouška.

Čepičku jsem také připevnila pomocí tavné pistole.

   A tady je celá naše velká parta….

V roce 2022 jsem udělala update tohoto článku a natočila výrobu i jako video – můžete to vidět tady:

A tudíž se naše partička medvědů velice rozrostla…

Návod na ořechový věnec můžete najít v tomto vlogu. 

 

 

 

Komentáře