Dýňové pyré a placky Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Je tu opět podzim – čas dýní. A tudíž i mé nejmilejší – Hokkaidó.  Tradičně z ní vařím polévku, ale dnes vám ukáži jak na pyré, které poté využiji na výrobu bramborovo-dýňových placek, ale později se podělím i o další recepty, kde pyré využijete.

1-_dsc3308

Dýni umyjte, okrájejte ze slupky jen případná nepěkná místa, ale loupat ji nemusíte. Rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky.

2-_dsc3310

Dýni uvařte ve vodě. Přidejte maličkou špetku soli (to proto, že pyré můžete použít i na sladké pečení a tam by výrazná slaná chuť vadila, troška soli jen podtrhne chuť dýně).

3-_dsc3315

Slijte přebytečnou vodu (ale nevylévejte, můžete ji použít jako vývar do nějakého jídla nebo jako vodu do placek – viz dále).

4-_dsc3317

Ještě horké rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Pro další práci ho nechejte vychladnout.

5-_dsc3319

Toto pyré může sloužit jako základ mnoha těst (dělala jsem s ním vánoční pečivo, ale i třeba křehký koláč), ale já jsem ho tentokrát použila na rychlé bramborové placky. Protože rychlé, tak jsem nevařila a nestrouhala brambory, ale použila bramborové těsto v prášku. Dlouho jsem hledala nějaké, které neobsahuje karmín – což jsou rozemletí červení broučci. Říkala jsem si – sakra, když už výrobce chce dostat do těsta žlutou barvu, tak proč nepoužije kurkumu…. no a protože vesmír funguje, tak v Horažďovicích mne vyslyšeli 🙂

2-_dsc3424

Použila jsem velkou misku pyré a přisypávala těsto – nic jsem neodměřovala, prostě jsem postupně ředila vodou z vaření dýně, dokud nevzniklo krásné kompaktní těsto…. nic dalšího netřeba přidávat.

3-_dsc3428

Těsto nechte pár minut odstát a pak z něj tvarujte placičky. Nejjednodušší je to tak, že si uplácáte knedlík a pak z něj krájíte plátky a v ruce je jen lehce zahladíte… pracujte s vlhkýma rukama, půjde to snáz.

4-_dsc3430

Smažíme na oleji. Podáváme teplé…. a je na vás s čím. Jako přílohu k polévkám, k zeleninovým salátům….

5-_dsc3432

Úžasné jsou třeba jako příloha k indickému dhálu. Tady jsem do něj navíc dala cuketu a marinované tofu a čočku jsem po uvaření rozmixovala… 7-_dsc3437

Dobrou chuť všem 🙂

8-_dsc3440

A ještě jedna dobrá rada – těsto zpracujte hned, nenechávejte si jen do druhého dne, protože stáním řídne. Pak už z něj nejdou moc modelovat placičky, ale spíš takové prapodivné tvary… ale chutnalo i tak dobře….

1-_dsc3445

Ještě doplňuji informaci pro všechny z vás, kteří žijete v zahraničí stejně jako Klárka Voborníková a nemůžete koupit bramborové knedlíky v prášku. Klárka vyzkoušela verzi s bramborovou kaší a výsledek je prý super a její přítel si žádá repete…  Dhal uvařila také podle mého receptu. Děkuji moc za fotku a zkušenost.

14708323_10207387759238254_6118711099464819052_n

Komentáře