Portobella plněná kuskusem Hlavní jídla / Recepty / vegan

Myslím, že kuskus nemusím moc představovat, ale pro ty, kdo opravdu tuhle obilovinu neznají, tak jen krátce. Jedná se o kuličky z pšenice, ječmene nebo prosa, které se pro přípravu nevaří, jen zalévají vařící vodou. Já používám kuskus celozrnný a je to opravdu rychlovky na přípravu.

_DSC1931

Na troše oleje orestujte libovolnou zeleninu – třeba mraženou, pokud opravdu spěcháte, dobře okořeňte (protože koření je prostě základ), jakmile je zelenina na skus, přisypte skleničku kuskusu, promíchejte ještě s ním. Zalijte dvěma skleničkami vařící vody, přidejte lžíci sojovky, přiklopte poklicí a vypněte plotýnku.

_DSC1933

Za deset minut máte hotové úžasné jídlo. A to těch deset minut můžete dělat něco zcela jiného… no není to kouzlo??? Ale občas se mi stane, že to přeženu s množstvím…. a pak nastupuje recept číslo dvě…. koupíte portobella.

_DSC2593

Portobello je velký žampion, který je jako stvořený pro plnění.

_DSC2591

Většinou jsou to plodnice velké jako dlaň….

_DSC2593

Portobella očistěte, vykrájejte nožičky, které nakrájejte na drobné kousky.

_DSC2594

Přimíchejte je do zbytku kuskusu – tentokrát to byla extrarychlovka – jen cibulka, póre, kukuřice, sušená rajčata….. tou směsí naplňte žampiony a protože ještě zbyla, tak zbytek jsem dala na dno pekáčku.

_DSC2595

Poskládejte naplněné žampiony.

_DSC2596

Na vrch můžete ještě dát sýr – v mém případě uzený tavenýr, který se myslím hodí hlavně na zapékání.

_DSC2607

A šup do trouby na 180st, cca 20 minut…

_DSC2608

_DSC2611

A pak už stačí jen servírovat…..  ideálně se syrovou zeleninou.

_DSC2616

 

Komentáře