Mačkaná kravata Textilní nápady

Chcete překvapit svého partnera nebo jen sladit jeho kravatu s vašimi plesovými šaty? Není nic lehčího… a vůbec nemusíte umět kreslit.
  Stačí pořídit bílou hedvábnou kravatu a zažehlovací barvy na hedvábí dle vašeho výběru. Na domalování budete ještě potřebovat buď přímo konturu na hedvábí – guttu (na ní je šikovné ještě našroubovat kovový hrot, který umožní malovat linky 0,5 mm nebo 0,3 mm, podle toho, který zvolíte) nebo můžete klidně použít i třeba třpytivou konturu na textil. Další pomůckou je úzká delší krabička, ideální je krabička od plněných piškotů… takže kromě tvoření si můžete i dát kávičku a zamlsat si. Poté co dopijete kávičku a sníte piškoty můžete začít tvořit.   Namočte kravatu – vodu můžete přibarvit trochou barvy na hedvábí – stačí pár kapek – to v případě pokud chcete, aby na kravatě nezůstaly bílé plochy. Pečlivě ji vyždímejte a snažte se pravidelně ji zmačkat do krabičky. Ve větší krabičce mám namačkaný šál, abych vytvořila i ladící doplněk pro dámu.   Větším štětcem nanášejte na zmačkané hedvábí barvy na hedvábí, můžete použít i několik odstínů a pracujte tak dlouho dokud na povrchu nebude nikde vidět bílá barva. Kravatu nechejte v krabičce důkladně uschnout. To může trvat i několik dní.  Fixaci provádějte pomocí žehličky nastavené na bavlnu. Vypněte ale napařování. Určitě se vám nepodaří kravatu rozžehlit dohladka, nicméně pokusem o to zafixujete barvy do hedvábí a můžete poté bez problémů kravatu znovu namočit do vody a vlhkou ji vyžehlíte snadněji.

Stejným způsobem si můžete ke kravatě svého muže sladit i hedvábný šál, tak jak vidíte na obrázkovém návodu – ten zmuchlejte do vhodné krabičky a pacujte souběžně.

  Nakonec můžete domalovat kravatu pomocí kontury – nejlepší je držet se vzniklých obrazců.

TIP: Pokud po vyjmutí z krabičky zjistíte že kravata je víc bílá než barevná není problém ji ještě „opravit“. Zažehlete barvu a poté kravatu znovu namočte, vyždímejte a namuchlejte do krabičky tak, že barevné plochy schováte a navrch se snažte aranžovat bílé plochy a poté znovu zopakujte nanášení barev.  Stejným způsobem můžete upravit i jiné hedvábné polotovary – šály, šátky, pouzdra na brýle, polštářekosmetické taštičky apod., které můžete objednat spolu s barvami v našem e-shopu.    Tady vidíte jak jsme na kurzu pomocí této techniky vyrobili kravatu na míru (a na Míru)… paní si přinesla svojí halenku s přáním, aby kravata s halenkou ladila a ona tak byla s manželem na svatbě jejich dcery dokonale sladěná…  jak vidíte, myslím, že se nám to celkem povedlo.

Komentáře