Kiš, kiš  –  je tu quiche Recepty / Rychlé večeře / vegan

Někdy vznikají recepty trošku náhodou – třeba chcete udělat skvělý batátový sýr podle receptu od Jezinek z bezinek.  Všechno vypadalo skvěle….. hmotu jsem nandala do formiček a těšila se, jak si pochutnáme…

01

Jaké bylo ale druhý den překvapení, když jsem sýr chtěla vyklopit a zjistila jsem, že to prostě nejde…. nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale tuším, že to bude problém agaru nebo prostě kuchařky…  prostě stane se…

02

Část sýru jsem použila jako skvělou pomazánku, ale přesto ho zbylo ještě dost a tak jsem přemýšlela jak ho využít a napadl mne prostě slaný koláč alias quiche – čili KIŠ :-))

03

Připravila jsem si těsto z 200 g špaldové hladké mouky, 100 g rostlinného tuku, 100 ml vody a trošku soli. Propracujte těsto a nechejte to v lednici cca hodinu odpočinout.

04

Poté těsto namačkejte nebo vyválejte do vymazané formy.

05

Na náplň použijte právě ten trošku nepovedený sýr (vyrobíte ho podle receptu, který uvádím v úvodu, jen nebudete dávat agar a vařit ho… prostě vše jen spolu rozmixujete)….  plus přidáte libovolnou náplň – alá co lednice dala – v mém případě zbytek špenátu s cibulkou ze včera, olivy, cuketu a sušená rajčata.

06

Na těsto namažte silnější vrstvu „sýrové“ náplně.

07

Cuketu nakrájejte na tenká kolečka. Nejlepší je na to použít speciální oboustranné struhadlo Tygr.

08

Přidejte ostatní náplň a opravdu tady je to jen a jen na vás….

09

Na vrch můžete ještě posypat tzv. veganským parmezánem – což jsou rozmixované kešu ořechy smíchané s lahůdkovým droždím.

10

Zapékejte cca 30 minut na 180 st.

11

Tenhle slaný koláč je skvělý jak teplý, tak studený.

12

Protože „sýrová“ část byla sama o sobě dost pikantní, nebylo třeba nijak dochucovat cuketu, protože ta díky tenkým plátkům do sebe nasákla chuť ze základu.

13

Komentáře