Datlovo-ořechové zákusky Moučníky / Recepty / vegan

Skvělé nepečené  zákusky, které můžete bez výčitek mlsat. Neobsahují žádný přidaný cukr a budete na ně potřebovat jen pět složek plus čokoládu na polevu. Oproti původnímu receptu jsem si trošku upravila poměr surovin.

_DSC1096

Připravte si stejné množství (objemově) datlí, ovesných vloček nejlépe bezlepkových, vlašských ořechů a slunečnicových semínek. Kromě vloček vše namočte na nejméně tři hodiny. Dále budete potřebovat pět lžic chia semínekty namáčet nemusíte.

_DSC1099

Namočené ořechy slijte a spolu se slunečnicovými semínky rozmixujte na kaši.

_DSC1101

Pokud použijete NutriBullet, zvolte vysoké nože, protože se jedná o mokré ořechy.

_DSC1104

Stejně tak slijte datle a rozmixujte je na pastu. Pokud je hodně hustá, přidejte lžíci vody, ve které se datle máčely.

Do misky dejte rozemleté ořechy, ovesné vločky a chia semínka. Přidejte datlovou pastu a smíchejte v kompaktní těsto.

_DSC1108

To napěchujte do pekáčku. Můžete zkusit i dělat tvary – což se dělá tak, že vezmete vykrajovátko či formičku na rýži a naplníte směsí a pomocí skleničky, která má dno pasující do formičky splácnete. Je to celkem pakárna a proto chápete, proč jsem udělala jen dva kulaté tvary a zbytek šel poté do pekáče 🙂

Dejte na cca tři hodiny do lednice, případně na půl hodinky do mrazáku, pokud spěcháte.

_DSC1113

Potřete čokoládou na vaření rozpuštěnou ve vodní lázni. Posypte kokosovými hoblinami. Pokud chcete mít opravdu raw zákusek, tak místo čokolády na vaření použijte kakaové máslo do kterého rozmíchejte raw kakao.

_DSC1115

Zbytek také polijte čokoládou. Pokud vás zajímá jak vznikl tento zajímavý povrch, tak vám prozradím, že čirou náhodou. Poleva se mi nepodařila nalít rovnoměrně, nevypadala hezky a tak jsem si vzpomněla, že v nějakém pořadu o profi kuchařích používali na úpravu čokoládové polevy, aby byla hladká jako sklo, fén. No ale nevím jak, protože mně fén vytvořil toto…. i když ve výsledku mi to přišlo hrozně zajímavý 🙂 a myslím, že to příště klidně zopakuji.

_DSC1120-001

Nakrájejte a podávejte. Můžete i zabalit s sebou na cestu místo müsli tyček. Nebo dětem do školy jako sladkou svačinku.

_DSC1118

Přeji vám dobrou chuť a napište, zda jste vyzkoušeli a jak chutnalo….  Samozřejmě můžete experimentovat a měnit druhy ořechů, ale i vloček. Záleží jen na vaší fantazii.

Tento zákusek jsem připravovala na setkání s milými lidmi, kde jsem věděla, že bude i bezlepková Katka a tak jsem udělala variantu bezlepkovou – místo vloček ovesných jsem dala vločky amaranthové.  Ale existuje i bezlepková forma ovesných vloček, ty jsem ale doma neměla.

_DSC1901

A protože nejspíš tolik nesají, neztuhlo to tak jako při použití ovesných vloček, takže jsem to před krájením obrátila – tj. tuhou čokoládovou polevou naspod a ještě posypala plátky mandlí. Na chuti to neubralo a servírování bylo pohodlné.

_DSC1929

Komentáře