Před vánocemi 2013 vyšel časopis Apetit, do kterého jsem měla tu čest dělat perníčky a od té doby mám občas pocit, že mne považujete za perníkářku 🙂
Chodí mi nabídky na pečení tisíců kusů perníčků a chcete, abych pořádala kurzy na pečení a zdobení…. Sice mne to těší, ale natolik v kramflecích se opravdu necítím. Perníčky peču již více jak dvacet let, ale jen pro svou potřebu a jediné co mne opravdu těší je jejich zdobení a vymýšlení nových tvarů a o to se s vámi ráda dělím.
Většinou, pokud stíhám, tak začátkem prosince zadělávám perníčky podle tohoto receptu:
- 400g hladké mouky
- 75g másla
- 2 vejce
- 140g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku Kotány
- půl kávové lžičky skořice a lžíce kakaa
Zkusila jsem i zdravější verzi a musím uznat, že jsou velice dobré a vzhledově se také neliší od těch běžných, takže pokud chcete, můžete to zkusit také.
Těsto udělejte z těchto surovin:
- 400g celozrnné špaldové mouky
- 75g másla
- 2 vejce
- 100g třtinového cukru
- 4 lžíc medu
- 1 kávové lžičky jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- půl kávové lžičky skořice a lžíce kakaa
Těsto zpracujeme, pokud chcete perníčky světlejší nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe na nich vynikne bílková poleva… Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary, pečeme a po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem. Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.
Pokud nestihnete napéct perníčky s časovým předstihem doporučuji tento recept na Perníčky ihned měkké
- 500g hladké mouky
- 200g moučkového cukru
- 5 lžic medu
- 100g másla nebo Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 2 kávové lžičky koření do perníku
- lžička sody
- 1/4 prášku do perníku
Postup je stejný jako u předešlého receptu.
Zdobím bílkovou polevou:
- 1 bílku
- 140g moučkového cukru (prosijeme přes jemné síto)
- pár kapek citronové šťávy (také kápněte přes sítko, aby se vám do krému nespadla dužina nebo pecička)
Dobře ušlehejte (já to dělám mixérem), zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku.
Polevu nechávám nejraději čistě bílou, krásně vynikne jak na hnědých perníčcích, tak na červených. Jak na červené perníčky a další užitečné vychytávky se dozvíte ZDE.
Kromě placatých tvarů si občas hraji s velkými perníkovými želvami nebo s malými želvičkami.
A vůbec si ráda tak trošku hraju, jak na vitrážové perníčky se dozvíte ZDE.
Letos se chystám zkusit udělat perníčky celozrnné…. určitě dám vědět jak to dopadlo :-))
Můj recept vyzkoušený v bezlepkové verzi 🙂
A pokud se chcete koukat pod ruce nejen mně, tak si určitě pusťte můj PERNÍČKOVÝ VLOG 2023
Nebo můj perníčkový vlog z roku 2022
A nebo si můžete udělat perníčkový dort