Lahodná ledová káva Různé nápady z kuchyně

Recept na ledovou kávu, alias frapé, jsem už na stránky dávala… ale to bylo v době, kdy jsem neměla problém s mlékem (potažmo smetanou) a také jsem neměla NutriBullet.


Ledovou kávu pomocí NutriBulletu dělám ve dvou variantách, obě jsou lahodné a tak se s vámi ráda podělím. Na tu první si připravím rozpustnou kávu (Nescafe Gold je nejlepší), javorový sirup, led, vodu a kokosovou smetanu (či jinou rostlinou smetanu).

Do nádobky NutriBulletu dám lžičku rozpustné kávy, led, javorový sirup a deci vody. Mixuji asi půl minuty. Udělá se krásně hustá světlá pěna. Skoro by člověk nevěřil, že tam zatím není žádné mléko 🙂

Přeliji do sklenice, přidám ještě dvě-tři kostky ledu a doliji kokosovou smetanou, brčkem promíchám…..

A druhá varianta je mnohem více „smetanová“, když jsem jí dělala své kamarádce, tak mne podezírala, že v ní je vanilková zmrzlina…. na tu si připravte opět rozpustnou kávu, třtinový cukr, led a sojové mléko.

Postup je stejný, jen se dělá vše najednou – tj. do nádobky NutriBulletu dejte lžičku rozpustné kávy, docela hodně ledu (tak do poloviny nádobky), třtinový cukr dle chuti (já dávám jen lžičku) a po rysku v nádobce zalijte sojovým mlékem. Samozřejmě můžete použít doma dělané rostlinné mléko, ale s tímto to mám prostě odzkoušené. Důležité je tam dát dost ledu, aby po rozmixování vznikla v nádobě něco jako kávová tříšť – to je to, co připomínalo mé kamarádce vanilkovou zmrzlinu.

A nezapomeň na závěr posypat skořicí a podávat s brčkem. A třeba i s nějakou malou sladkostí – například domácími šneky s kokosovým máslem, ořechy, třtinovým cukrem a skořicí.

Komentáře