Balkánské tofu Různé nápady z kuchyně

Tofu je pro rostlinnou stravu skvělým zdrojem bílkovin. Nicméně samo o sobě nemám moc výraznou chuť a proto je důležité jej dále zpracovávat…  třeba naložit jako balkánský sýr…

Na nakládání si připravte bílé tofu – tedy ještě lepší by bylo bazalkové, ale to jsem zrovna doma neměla. Bílé, bazalkové, ale i třeba uzené a chilli tofu seženete nyní i v Lidlu, který za to moc chválím…. navíc jej mají i cenově výhodné.

Dále budete potřebovat nějakou šroubovací skleničku a sůl. Já používám růžovou himalájskou, ale může být i mořská…

Tofu vyndejte z obalu a osušte papírovou utěrkou. Můžete ji i lehce na tofu přitlačit.

Čím bude tofu sušší, tím více do sebe nasaje nové (v tomto případě slané) chuti.

Tofu nakrájejte na kostičky, dejte do sklenice, přidejte vrchovatou lžičku soli (nebojte se toho, když jí dáte málo, tak to na chuti tofu vůbec nebude poznat). Dolijte do plna vodou a protřepejte.

Protože jsem neměla bazalkové tofu, přidala jsem do sklenice i lístky bazalky (mezi námi, je to sice hezké na oko, ale chuť to nijak zásadně neovlivnilo) 🙂

Dejte na dva dny do lednice.

Doporučuji druhý den ochutnat a pokud je to málo slané, tak ještě přidat sůl…

Protože je sůl konzervační prvek, můžete takto skladovat v lednici i delší dobu – já mám nejdelší vyzkoušených 14 dní a naprosto v pohodě a beze změn na chuti či konzistenci.

Používejte zcela stejně jako balkánský sýr do zeleninových salátů – tady je salát ještě doplněný naklíčenou brokolicí, vojtěškou a mungo klíčky (ty jsou klíčené pod tlakem).

Pak stačí jen přidat nějakou dobrou zálivku nebo balsamico redukci a chutná večeře je na světě.


Komentáře