Gazpacho Rychlé večeře / vegan

Možná jste o ní již slyšeli (třeba v Červeném trpaslíkovi), ale třeba jste ještě neměli odvahu ji zkusit. Já jsem to měla donedávna přesně tak. Teplou rajskou polévku jsem nejedla a do studené jsem se nikdy neodvážila… už to slovní spojení – studená polévka….  Nicméně jsem ráda, že jsem nyní měla tu možnost a překonala jsem vnitřní pochyby….

Na jedné akci jsem měla možnost ochutnat. Mladý, hezký a sympatický (neobyčejná trojkombinace) kuchař mne přesvědčil, ať tradiční španělskou studenou polévku ochutnám 🙂

Tomu se nedalo odolat. Navíc toho byla jen „štamprlička“ …

Ochutnala jsem a zjistila, že jsem této polévce zbytečně dlouho odlolávala. Byla totiž moc dobrá. Možná by se tomu nemělo říkat polévka, ale třeba zeleninové smoothie :-))

Je to prostě hladký krém….

Zbytek akce jsem z kuchaře loudila recept – to víte, táhne mi na padesát a tak místo telefonních čísel loudím recepty 🙂

 

Sice se mi nepodařilo získat přesné poměry, ale základní recept ano.

Takže nastala chvíle experimentování….

Budete potřebovat rajčata, okurku, papriku, cibuli (prý je nejlepší červená, ale já měla jen tuhle jarní), česnek, bazalku (není nutná), olivový olej, balsamico redukci, sůl, pepř a toustový chléb (já použila celozrnnou bagetu.

Pokud jíte pouze syrovou stravu (raw), vynechejte bagetu a na zahuštění použijte namočená slunečnicová semínka.

  Vše naskládejte do nádoby NutriBulletu a zalijte studenou vodou. Pokud máte slabší mixér, je dobré toustový chleba či jiné pečivo předem namočit.   Po první mixování to mělo moc světlou barvu a málo rajčatovou chuť… přidala jsem třetinu krabičky rajčatové passaty.   Po chvilce mixování se chuť zlepšila, ale barva byla stále vybledlá (v porovnání toho, co jsem ochutnala na akci)… nejspíš mi pan kuchař nějaký fígl zatajil… ale já jsem chytrá holka a tak jsem vytáhla syrovou řepu, oloupala ji a tři plátky jsem vložila do polévky…. 

Konečně to nabralo pěknou barvu. To víte, jíme taky očima….

Mixovala jsem to v NutriBulletu 900W, zvládl to za necelou minutku pěkně do hladka, řepa tam ani nebyla chuťově cítit, nejvíc převládala chuť rajčat….

Stejně dobře to zvládne i NutriBullet 600W, jen o chvilinku déle mixujete.

Naposledy ochutnejte a případně ještě opepřete, osolte…. můžete přidat třeba i pálivou chilli omáčku Sriracha.

Po umixování nasaďte víčko a dejte nádobu pořádně vychladit – tak minimálně tři hodiny.

  Můžete podávat buď jako hlavní jídlo – stačí nalít do misky, přidat stejnou zeleninu, jako jsme použili na mixování, nakrájenou na drobné kousky. Zakusuje se čerstvým nebo opečeným pečivem.   Pokud jí připravujete poprvé a budete si na sebe zvykat, doporučuji použít tuto delikatesu jako předkrm a podávat ji třeba v malých hrnečcích spolu s lžičkou….

Komentáře