Kešurella Různé nápady z kuchyně / vegan

Přiznám se, že pokud se mi po něčem stýskalo, tak to byla buffalo mozzarella…. až do dnes…  kdy jsem si vyrobila kešurellu, která je chuťově téměř identická…. jsem v sedmém nebi… 🙂

 Postupovala jsem podle tohoto receptu. Ale samozřejmě jsem si udělala mírné úpravy 🙂 Recept je zdlouhavější na přípravu, ale určitě se vyplatí se do něj pustit. Nejdříve si namočíte 150 g kešu oříšků do vody na nejméně 8 hodin.

  Po osmí hodinách kešu slijete a dáte do mixéru spolu s 150g bílého sojového jogurtu a 100ml vody. Osolíte. V původní receptu je 1,5 čajové lžičky. Použila jsem himalájskou sůl a přišlo mi to dost slané. Proto radím použít jen jednu zarovnanou lžičku soli.  Umixujte na hladký krém. Testuji NutriBullet 900W a ten to zvládnl opravdu na hladkou, jemnou kaši. Ale věřím, že stejně dobře by to umixoval i 600W.

Nechejte min. 24h přikryté (já použila víčko na nádobu) v teple. Směs musí lehce zkysat.

Já jsem nestíhala vyrábět druhý den a tak jsem na dalších 24h dala směs do ledničky….

Připravte si agar a tapiokovou mouku/škrob – (koupila jsem v SAPA, ale můžete sehnat i na internetu – třeba zde), co jsem zjišťovala, tak je jedno, zda se to jmenuje škrob nebo mouka, je to jedno a totéž 🙂 A pokud neseženete, můžete zkusit třeba bramborový škrob (ale nemám vyzkoušeno).

Do směsi přidejte 3 vrchovaté lžíce tapiokové mouky, promixujte a ochutnejte, zda je to akorát slané a případně dosolte.

  Ve 100 ml vody rozmíchejte lžíci agaru – což je asi půlka sáčku, který je běžně určený na 1 l vody. Vařte tak dvě minutky, než směs zrosolovatí, poté přidávejte kešu směs a stále míchejte. Vařila jsem tak 6 minut, směs musí zhoustnout a připomíná hustší bramborovou kaši. 

Poté v originálním receptu nabírají naběračkou na zmrzlinu a vkládají do ledové vody. Zkusila jsem to, ale výsledný tvar a „rozblemcanost“ mne od dalšího odradily… a tak jsem vytáhla silikonové formičky…..

Naplnila jsem a šup do lednice….

Po pár hodinách šly krásně vyklopit…..  Konzistencí se hodně podobají buffalo mozarelle – takové hodně měkké – skoro mazací – a chuť…. no ta se nedá popsat… prostě božská 🙂

Dala jsem ochutnat milovníkovi pravé buffalo mozzarelly a upřímně chvíli váhal, než poznal, že to není orginál…. a chutnala mu 🙂

  No a pak stačí jen proložit rajčátky, bazalkou, pokapat olivovým olejem a opepřit…  A na kousku dobré celozrnné bagetky je to nebe v puse…. a to jsem ještě zapomněla v té eufórii na balsamico redukci 🙂 A spolu s tofu pomazánkou (recept uveřejním později), rajčátky, pestem z medvědího česneku a balzamico redukcí skvělý oběd na cesty…. PS. toho agaru dejte opravdu dost – klidně i více jak polovinu sáčku – závisí na něm ztuhnutí kešurelly. Poprvé jsem dala málo a byl z toho mazací sýr – ale na druhou stranu vynikající :-))) a když jsem ochutnávala pouze směs kešu se sojovým jogurtem po dni „zakysávání“ kvůli přisolení, tak jsem zjistila, že i to je skvělá chuť – třeba na zapékání (tam kde by se normálně použila smetana se sýrem)…. takže tuto kombinaci ještě musím vytunit 🙂 Myslím, že spotřeba kešu ořechů v naší rodině rapidně stoupne 🙂

Komentáře