Domácí desková hra Ostatní

Nápad na výrobu deskových her s dětmi jsem měla již dávno, dokonce jsme kdysi s Dominikou jednu vyrobily… ale kde jí je dnes konec…

Když jsme v Loskuátákovi chystaly dětské dílny, tak jsem si na ní vzpomněla a oslovila jsem milovnici deskových her a maminku dvou šikovných kluků – Petru Kejlovou.

Ta nejenže dozorovala nad svými syny, kteří s její maličkou pomocí deskovou hru vyrobili, ale ještě pro vás nafotila a sepsala postup.
  Vezmeme si kartonovou desku a ořízneme do požadované velikosti   Na vyříznutou desku položíme papír, např. velikosti A3 a zahneme tak, abychom přečnívající části mohly zezadu desky zafixovat lepicí páskou. Je to nejen z estetických důvodů (lépe se na něj kreslí), ale hlavně bezpečnostních, protože karton je po hraně ostrý.   Dekorativními lepicími páskami pak oblepíme všechny čtyři hrany, abychom se chránili před pořezáním, a také nám hezky hrací desku ozdobí.   Dalším krokem je předkreslení trasy tužkou, abychom věděli, kudy se bude celá hra ubírat. Použila jsem na políčka „mou vychytávku“ a to vršek od silné fixy.   Vyndejte inkoustový polštářek ze samonamáčecího razítka (tj. Trodat apod)  a víčko pak už jen stačí zlehka namáčet a tisknout po vyznačené trase.   Pastelkami pak vybarvíme jednotlivá políčka podle toho, jestli budou sloužit jako „akční“ nebo jen postupová. Do nich pak můžeme zakreslit přímo o jakou „akci“ jde.   Nakonec spojíme jednotlivá políčka fixem. Na hrací plochu si pak můžeme libovolně k danému tématu hry malovat nebo lepit doprovodné obrázky. Nechte pracovat děti samostatně, hra možná nebude naprosto dokonalá, ale bude to jejich dílo a o to víc rádi ji budou hrát. Hotová hra může mít jakoukoliv podobu, kterou jí dáte!

Kluci Kejlovi ji  ještě „vytunili“ o akční políčka s kartami, které se tak rychle neobehrají 🙂

A společně vyrobená DESKOVKA je na světě! Tu druhou si kluci už udělali sami, jen tatínek jim vytiskl obrázky a popisky 🙂

Tu druhou si kluci už udělali sami, jen tatínek jim vytiskl obrázky a popisky 🙂

Děkuji klukům za inspirativní nápad a mamince Petře Kejlové za pomoc se zpracováním s článkem.

A pokud i vy s dětmi vyrobíte nějakou hezkou hru, nafoťte ji a pošlete, ráda ji přidám pro inspiraci…..

 

Komentáře