Bezlepkové cookies Moučníky / vegan

Když k vám má přijít na návštěvu kamarádka, co jí bezlepkově, tak hledáte co pro ni upéci. A ještě tak, aby jste si mohli dopřát i vy, pokud jíte pouze rostlinnou stravu…. a tak jsem upekla tyto veganské bezlepkové sušenky. Inspirovala jsem se tady, ale lehce jsem si recept upravila.

Původní recept je na hrnečky, já jsem se snažila většinu vážit, protože u hrnečkových receptů mám vždy problém s velikostí hrnečku 🙂 Také jsem trošku upravila suroviny….

Připravte si: 150g mouky – může být libovolná, ale pokud chcete, aby byly bezlepkové tak buď speciální bezlepková nebo použijte jako já pohankovou – pohanka je dost výrazné chuti, ale mne chutná a doufám, že bude chutnat i Daně 🙂

1 lžička jedlé sody, špetka soli, 50g kakaa (na fotce je ho málo, opravdu ho tam chce dát dost…), 60g kokosového oleje, avokádo (já měla jen půlku, ale klidně tam dejte celé), 80g třinového cukru, 3 lžíce javorového sirupu, 1 lžička vanilkové esence, 50ml rostlinného mléka (já zrovna měla kokosové), 50g čokoládových peciček (já mám bez mléčného tuku)

Nenechte se mást na fotce dózou s kokosem, ten nepotřebujete, to jsem si jen špatně poprvé přečetla recept 🙂 To je tak, když pečete téměř o půlnoci… 

  Kokosové máslo lehce rozpusťte, avokádo rozmačkejte vidličkou na kašičku a vše smíchejte v těsto. Pokud bude suché, přidejte trošku rostlinného mléka. Měly by z něj jít krásně tvarovat kuličky, které na plechu lehce rozmáčkněte a do každé ještě navrch přidejte tři čokoládové pecičky.  Pečte na 180st cca 20 minut.  Jednoduché a velice dobré…. pokud nemusíte bezlepkovou stravu, ale chcete, aby byly zdravější, použijte špaldovou celozrnnou mouku apod.   A jak jsem je tak cukrovala, napadlo mne, že je škoda, že neprodávají moučkový třtinový cukr… a třeba s vanilkou… a protože u mne je od nápadu k realizaci většinou velice krátká cesta, tak jsem si hned takový pravý vanilkový třinový moučkový cukr vyrobila…. A cukruje úplně stejně krásně jako ten bílý :-)) a navíc krásně voní….

 

Komentáře