Amarantová dobrota Moučníky / vegan

Zdravá a velice dobrá sladkost. Inspirovala jsem se tady, ale nakonec z původního receptu zůstaly jen ty amarantové pukance 🙂
 Potřebovala jsem totiž použít do něčeho oříškové máslo, protože jsem se bála, že jinak ho sním jen tak lžičkou a to mi přišlo jako škoda. Objednávala jsem ho u Zajíců v krabici a po otevření jsem byla trošku v rozpacích. Sice jsem věděla, že na povrchu se ooděluje olej z ořechů a je nutné skleničku dobře promíchat, ale překvapilo mne, že jsou tam celkem velké kusy ořechů, protože jsem si představovala hladkou pastu… takže příště zkusím udělat doma sama… Půl obsahu skleničky jsem přendala do misky a přisladila dvěma lžícemi javorového sirupu. Sirup použít nemusíte, ale pak by to nebylo vůbec sladké… je to na vás… V podstatě by mohli stačit jen tyto dvě ingredience. Amarantové pukance seženete ve zdravé výživě. Amarant je velice zajímavá rostlina, také se mu říká laskavec. V prokliku zjistíte všechny jeho skvělé vlastnosti, já bych vypíchla jedno, co se mne stále někdo ptá a to jsou, kde beru bílkoviny, když nejím maso. Tak třeba právě z něj a ze spousty dalších potravin rostlinného původu, opravdu nemusíte mít strach 🙂 

 Postupně ke směsi oříškového másla (což jsou v podstatě jen rozmixované lískové ořechy) a javorového sirupu přisypávejte amarantové pukance a stále míchejte, hmota by měla být kompaktní.

Efektní by potom bylo z hmoty vyválet kuličky, ale na to jsem byla už dost unavená. Nevím proč, ale nové recepty mám chuť zkoušet většinou v noci…

   Tak jsem udělala váleček a zabalila do fólie a dala odpočinout do druhého dne.   Druhý den stačí nakrájet a sníst… bylo to pryč v cuku letu… manžel tvrdil, že je to nejlepší sladkost za poslední dobu (to on tvrdí téměř pokaždé :-)) a dcera přirovnávala k nějaké dobrotě… název už si nepamatuji. Ale to není důležité.

  Já jsem si tři kousky musela přímo ulovit…. a snědla jsem je ke svačině se skvělým smoothie (špenát, hruška, banán, baobab).

A pokud se vám vůbec nechce tvarovat žádný útvar a třeba chcete mít směs sušší, tak stačí v misce smíchat amarantové pukance, dvě lžíce oříškového másla a lžíci javorového sirupu….

já to určitě zkusím i s kešu máslem a skořicí a nebo třeba burákovým máslem…..  určitě dám vědět…

 

Komentáře