Květináč plný mandal Dekorace

O tom, že se technika decoupage pomalu a polehoučku vrací na své výsluní, kam oprávněně patří, jsem vás již informovala. A protože lepší než tisíc slov je jedna ukázka, tak tady malý postup, jak na to, který jsme natočili s mojí kolegyní Mirkou Nezvalovou i v rozhlasové verzi pro Dámskou jízdu ČRo.
 Budete potřebovat květník. Pokud je světlý, máte vyhráno. Pokud ne, musíte si jej nejdříve nabarvit na světlou barvu, protože ubrousky jsou tak tenké, že by tmavá barva skrz ně prosvítala a motiv by se tzv. „utopil“ – nebyl by moc vidět.

Dále budete potřebovat ubrousek – tento je novinkou v našem e-shopu a hned jsem se do něj zamilovala. Ale vybírat můžete ze stovek dalších motivů.

 Motivy pečlivě vystříháme. Lze i vytrhávat, ale toto není ten správný příklad, kdy by to bylo vhodné, to si ukážeme někdy příště. Připravte si dostatek vhodných motivů. Odstraňte dvě spodní papírové vrstvy, na lepení použijeme pouze tu potištěnou. Lepidlem na decoupage natřete nejdřív plochu, kam budete lepit, poté přiložte vystřižený motiv, zbavený papírových vrstev a měkkým štětcem a troškou lepidla přihlazujte. Jak vidíte, učený z nebe nespadl, Mirka měla také z počátku trošku zmuchlinek, ale ty částečně zmizí schnutím a hlavně až to dostanete do ruky, tak se vám nebudou tvořit vůbec… Po zaschnutí lepidla máte dvě možnosti. Pokud chcete výzdobu jen jako dočasnou, nechte to tak, vydrží při běžném používání rok i více a až vás omrzí, stačí květník namočit do vody, nechat odmočit a ubrousky houbičkou vydrhnout.

Pokud se vám ale dílko líbí a chcete jej používat dlouho (netroufám si napsat navždy, poslední dobou mám s tímhle slovem trošku problém, protože co je navždy….) tak doporučuji přelakovat – buď lakem ve spray (neplést s lakem na vlasy, to není žádný lak, ale pouhé tužidlo ve spray) nebo akrylovým lakem na decoupage – a můžete si vybrat podle svého vkusu buď matný nebo lesklý. 

 Máte-li neglazovaný květináč, tak tam je nalakování důležité zejména zevnitř květníku, aby nenasával vodu ze zeminy a neničil dekoraci zevnitř. Použijte akrylový lak, který je nezávadný a květinám neublíží. Nicméně mnohem jednodušší je používat zdobené květináče jen jako obaly a dovnitř dávat květiny v plastových květináčích.

 

Komentáře