Kešu omáčka se žampióny Hlavní jídla / vegan

Při přechodu na rostlinnou stravu jsem se nejvíc bála, že mi budou chybět sýry… protože já milovala sýrové omáčky apod. Naštěstí i ve veganském světě existuje spousta skvělých receptů, jak si udělat lahodně krémové omáčky bez použití mléčných výrobků. Já jsem jeden takový našla u Veg-I-vety a moc jí tímto děkuji za inspiraci.

 Maličko jsem si její recept přizpůsobila naším chutím, ale to koneckonců může udělat každý z vás. Nikdy myslím není recept nutné přísně dodržet, je důležité, aby to chutnalo zejména vám.

100g kešu jsem přes noc namočila a poté propláchla.

Dále budete potřebovat česnek, lahůdkové droždí (neplést s tím na pečení, toto je deaktivované a dělá v omáčce skvělou chuť), trošku zeleninového bujónu, pepř, cibuli a samozřejmě žampióny.

 Pokud máte čerstvou cibulku a chuť a čas jí nakrájet, tak to udělejte. Já jsem neměla ani cibuli, ani čas :-)) a tak jsem použila smaženou sušenou cibulku. Tu jsem dala do mixéru spolu s kešu oříšky, česnekem, droždím a zeleninovým vývarem. Zalila jsem půl litrem vlažné vody. Důležité je umixovat vše opravdu dohladka. Já na to použila Nutribullet a opravdu byla omáčka krásně krémová a hladká. Žampióny nakrájíme a lehce orestujeme na olivovém oleji. Pokud máte tu čerstvou cibuli, tak jí osmažte nejdřív a teprve poté přidejte žampióny. Umixovanou omáčku přilijte k žampiónům.   Stačí lehce prohřát, netřeba ji vůbec vařit. Ochutnejte a případně dochuťte – já přidala lžíci sojovky a pepř.   Podávejte s těstovinami nebo rýži, jak máte kdo rád…  přidala jsem ještě naklíčené mungo. Nejlepší je to pak na talíři pěkně promíchat, ale to není fotogenické, tak to máte pěkně oddělené 🙂

A není na škodu ještě posypat nějakými oříšky – třeba slunečnicí…

   Protože se snažím omezovat množství lepku ve stravě, použila jsem rýžové těstoviny. Kromě nudlí se dají koupit i třeba spirálky. Najdete je v koutku s orientálními potravinami v Globusu.

 

Komentáře