Kamutové placky Rychlé večeře / vegan

Možná vám slovo kamut vůbec nic neříká. Já jsem na tom byla ještě před pár dny stejně… a dnes jsem si pochutnala na skvělých kamutových plackách…  Zkuste to taky…  pokud takto jedli naši předkové, tak se vůbec neměli špatně 🙂
 Kamut je starodávný druh pšenice (více se dozvíte například ZDE) a přivezl mi ji syn, který si kamutové placky již dělal a chutnali mu…  Kamut stačí na jeden den namočit do vody.  Zrno tím „probudíte“ a aktivujete ty nejlepší látky.

Druhý den vodu slijte a dejte kamut klíčit. Můžete využít klíčící misku nebo jednodušše dejte kamut do cedníku a nechejte volně na vzduchu. Dvakrát až třikrát za den propláchněte.

Třetí den už budou mít zrnka pěkné malé klíčky. A teď nastává vaše chvíle.

Rozmixujte naklíčená zrnka s vodou – poměr asi tak, aby v nádobě, ve které budete mixovat, byla zrnka potopená. Hustota vzniklého těsta by měla odpovídat řidšímu palačinkovému…  Můj NutriBullet rozmixoval zrno na jemnou kašičku.

Pouze osolte.

Experimentovala jsem také s přidáním česneku a majoránky, ale spíš to chuti ublížilo, než přidalo. Proto doporučuji jen osolit.

 Na teflonové pánvi buď na sucho nebo s opravdu trošičkou oleje usmažte tenounké placky. Těsto opravdu dobře rozetřete nebo rozlite po pánvi. Proč zdůrazňuji tu tenkost?? Jednu jsem udělala silnější a už to nebylo ono… byla taková „mokrá“…. Pečte po obcou stranách, než se začnou tvořit hnědé puchýřky.

Vyfotit více placek pohromadě je nemožné, protože vám mizí pod rukama. Nejlepší jsou teplé, kdy krásně křupají a k zelenovému salátu nebo nějaké indické teplé směsi…

Jediné co mne na tomhle jídle mrzí je, že právě nevidíte ten výsledek… stojíte u pánve a když po půlhodině skončíte, tak jste rádi, že ta poslední zbyla na vás 🙂

 Ještě pokus vyfotit co myslím tím tenké :-))

 

Komentáře