Ořechové mléko Různé nápady z kuchyně / vegan

Myslím, že mám vítěze svých rostlinných mlék… ořechové mléko chutná naprosto dokonale 🙂 I když je s jeho přípravou o trošku větší piplačka, tak to stojí za to.

Budete potřebovat 100 g lískových oříšků. Jsou dva způsoby – buď je stejně jako mák namočíte přes noc, nebo jako já opražíte nasucho na teflonové pánvi.

Pražíte tak dlouho, než se začnou na oříšcích dělat černé puchýřky.

 Poté přendáte do papírové utěrky a pomocí další mnete ořechy o sebe. Šlupka se částečně oloupe. Po vychladnutí ořechů ještě promněte prsty a odloupe se další část slupek. Úplně dokonale je neoloupete, nicméně taková hromádka slupek zůstane….

Ořechy zalijte teplou vodou (400 – 500ml) a rozmixujete najemno. Nechte chvíli odstát a poté promixujte ještě jednou.

 

 Přeceďte přes hadřík. Zbyde vám krásně hladká ořechová drť a výborné ořechové mléko. Zbylou drť jsem smíchala se zbytkem avokádové pomazánky. Ale můžete ji využít i do  těsta na pečení apod. Nebo vyrobit pomazánku rozmixováním s banánem a javorovým sirupem… Já jsem ji použila jako náplň do šneků z listového těsta. A z ořechového mléka jsem si udělala kakao – přidáním javorového sirupu a kakaa. Lahoda… taková tekutá nutella 🙂   Zkusila jsem i ořechové z vlašských ořechů… ty jsem nepražila, ale namočila – postupovala jsem stejně jako u mandlového mléka. Samotné mi chuťově  tolik nesedělo, mandlové a lískooříškové je určitě lepší… ale byla z něj moc dobrá kaše a kakao.

 

Komentáře