Sushi vegan a RAW Rychlé večeře / vegan

Upřímně musím uznat, že co jím jen rostlinnou stravu, tak jsem úplně propadla sushi. Samozřejmě si jej připravuji doma sama a díky tomu, že nemusím řešit žádné maso, tak je to tak rychlé a jednoduché…
 Možností na plnění je spousta – tady jsem si připravila mrkev, avokádo, uzené tofu, okurku a papriku. Rýži vařím stále stejně, jako když jsem se to učila – recept a postřehy najdete ZDE. Tentokrát jsem si vymyslela takovou „blbůstku“ a to, že jsem chtěla část rýže obarvit. Připravila jsem si tedy kromě základní zálivky do rýže i malinovou – tj. postupovala jsem stejně jako při klasice, jen místo jedné lžíce cukru jsem dala do tří lžic rýžového octa, lžíci cukru a asi sedm mražených malin plus lžičku soli. Na pánvi jsem v octě rozmačkala povolené maliny a chviličku provařila.
Poté jsem přecedila přes kousek plátýnka. Tady již vidíte připravenou rýži, která chladne a čeká na zabalení.

A to už je moje balící pracoviště. Jakmile získáte rutinu, je připravení několika rolek mnohem rychlejší než mazat a zdobit chlebíčky na párty… takže já bych raději udělala sushi.

Na balení se používá řasa Nori, lze ji koupit celkem snadno, už ji mají i řetězce. Řasa je tmavě zelená a dobré ji je nastříhat na poloviny (pokud nechcete dělat mega tlusté válečky).

 Řasu položíte na balící podložku (potahuji ji fólií, aby se mi neušpinila). Všude píšou, že lesklou stranou dolů. Upřímně – mne se zdají obě strany lesklé 🙂 Nandáte rýži, mokrými prsty ji rozprostřete po 2/3 řasy. Poklaďte náplní a můžete také sypat opraženým sezamovým semínkem…

Nebo přidat naklíčené mungo.

Poté začnete zabalovat a pomocí podložky utahovat. Určitě si pusťte na internetu nějaké video o balení rolek, to vám pomůže získat zkušenost a pak už jen dostat ten fígl do rukou. Konec volné řasy potřete prstem vodou, aby se rolka zalepila.

 Tenké mrkvové proužky dělám pomocí speciální škrabky. No a není nic jednoduššího, než zabalené rolky nakrájet a s chutí pojídat. A ještě poznámka k té růžové rýži – buď nějak vybledla nebo nevím… nakonec ten efekt nebyl moc výrazný. Příště zkusím šťávu z červené řepy…. Zkusila jsem také variant RAW – tedy zcela čerstvé sushi – bez rýže (ta není raw, protože se vaří). Místo rýže jsem použila namočené mandle a kedlubnu. Ty mandle myslím nemusí být namočené… já je namáčela původně pro jiný recept…   Směs rozmixujte a ochuťte stejně jako rýži. a dále s ní také jako s rýží pracujte. Pokud je směs hodně mokrá, tak jí trošku odsajte tak, že ji rozprostřete na bavlněnou utěrku a lehce přimáčkněte… Naplňte zeleninkou a zarolujte. Poté krájejte a podávejte úplně stejně jako klasické sushi s rýží. A co se chuti týče? Je dobré, ale prostě takové hodně zeleninové 🙂 Osobně asi zůstanu zatím nějaký čas u rýže 🙂

A protože jsem postupně začala se sushi různě experimentovat, tak se těšte na další nové inovace – tou nejhlavnější je marinovaná pečená mrkev ala uzený losos a rajče ala uzený tuňák…. recept již brzy jako samostatný článek…

Zatím pouze inspirace.  Pokud se divíte co je to černé v rýži, tak je to černý sezam. Normálně do hotové rýže přidávám bílé opražené sezamové semínko, ale toho jsem měla jen zbytek, tak jsem tam přihodila i černé. Ale příště zůstanu jen u bílého. Má výraznější chuť a po upražení je křehké.

Když se vám nechtějí motat poloviční rolky, tak si prostě uděláte velké.

_DSC7875[1]

Ale i velké jsou moc dobré – zase z jedné nohavice nakrájíte mnohem více kousků než osm 🙂

_DSC7876[1]

A až si zase budu mít chuť a čas hrát, bude to vypadat třeba takto… opět v hlavní roli nakládaná uzená mrkev….

_DSC5910[1]

A kdo se rád dívá, tak pro toho mám i videorecept:

 

Komentáře