Kokosové mléko Různé nápady z kuchyně / vegan

Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou klasického mléka, které našemu organismu nijak moc neprospívá (i když často kampaně tvrdí něco jiného). Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou i pro lidi, kteří mají problém s laktózou.

Lze je koupit již hotová v krabicích, ale mnohem lepší a snadnější je si je vyrobit doma. Postupně budu zkoušet různé typy a přidávat recepty a své zkušenosti….  začneme mým nejoblíbenějším – kokosovým.

Zkoušela jsem připravit kokosové mléko dvěma způsoby – tím klasickým, kdy se nechá přes noc kokos namočený a pak se rozmixuje mi nechutnalo tolik jako verze, kterou vám nyní představím .

Další výhodou je, že tímto způsobem si můžete připravit mléko hned a hned si z něj třeba udělat kakao 🙂

 

Budete potřebovat strouhaný kokos – čím kvalitnější, tím lepší mléko budete mít.

 Jednu skleničku strouhaného kokosu přelijte dvěma a půl skleničkami horké vody (tj. vody, která se před chvílí vařila a necháte ji tak pět minut chladnout).

Rozmixujte. Chce to dobrý mixér, aby se kokos co nejvíc rozdrtil a vydal do vody to nejlepší co v něm je 🙂 Já používám NutriBullet.

Záleží na vás, zda si mléko lehce přisladíte, tak jako jsou přislazená mléka prodávaná v krabicích.

Já osobně kokosové mléko nesladím, myslím, že to je zbytečné.

Pokud chce sladit, použijte třeba třtinový cukr nebo agávový sirup.

Přeceďte přes plenku či kapesník… Zůstane vám taková jemná kokosová drť. Původně jsem jí chtěla použít na pečení, ale po ochutnání jsem zjistila, že to už je v podstatě masa bez chuti. Tudíž skončila v koši… 

Beru zpět… asi záleží na kvalitě kokosu… z dalších várek už byla drť dobrá a použila jsem jí na pečení apod…

Kokosové mléko je velice lahodné. Můžete jej použít stejně jako klasické mléko. Do alkoholických koktejlů je mnohem lepší než klasické mléko. Lze z něj uvařit puding apod.

Skvělé je také do asijských pokrmů. Zkuste a uvidíte.

 

 

Kokosové mléko můžete připravit i z čerstvého kokosu.

Pokud se bojíte, že nemáte doma pilku a nedostanete se do kokosového ořechu, tak odhoďte strachy.

Pilky ani síly není třeba – nafotila jsem vám jak na to.

 

Drť z čerstvého kokosu, která zbyla po rozmixování a přecezení mléka, jsem použila na výrobu dortu a byla opravdu moc dobrá.

 Takový milkshake – tj. rozmixované jahody (čerstvé nebo mražené) s kokosovým mlékem je prostě lahoda. 

Dostala jsem dotaz, zda toto mléko je stejné jako v plechovce.

Není. V plechovce koupíte kokosové mléko i s kokosovým tukem.

Toto mléko, které si vyrobíte doma, je srovnatelné například s koosovým mlékem v krabici, které u nás prodává firma Alpro.

  Domácí Raffaello .. využijte ihned zbytek kokosu po vylouhování – přidejte amarantové pukance, kokosový olej a trošku javorového sirupu – promíchejte, nechte chvíli ztuhnout a pak z toho udělejte  kuličky a dovnitř dejte mandličku… a obalte v kokosu… lepší než originál :-)) o zdraví ani nemluvě 🙂

 

(Visited 7 634 times, 6 visits today)

Comments

  1. […] – můžete použít smoothie, ale ještě lepší je nějaké dobré rostlinné mléko – buď domácí výroby nebo kupované. To domácí určitě přislaďte, většina kupovaných je sladkých, tak to […]

Comments are closed.