Panna cotta Moučníky / vegan

Panna cotta je typický italský moučník. Do češtiny lze název přeložit jako vařená smetana… a opravdu to nic jiného není… nicméně je to neuvěřitelná pochoutka 🙂

K základní trojkombinaci – smetaně, cukru a plátkové želatině jsem přidala ještě pravou vanilku, protože dle mého ta z toho udělá opravdu malý zázrak :-))

Napoprvé jsem použila jen 250 ml smetany, ale takovou chybu již příště neudělám 🙂

 Plátkovou želatinu namočte do vody. Na 250 ml vám stačí 1,5 plátku. Pokud chcete, aby panna cotta byla tužší, dejte dva plátky. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a vyškrábejte špičkou nože semínka. Smetanu, lžíci cukru a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně k bod varu… poté ztlumte plamen, ale by nezačala vařit. Nepotřebujete teploměr, ten bod varu je jen orientační….

Vyždímejte namočenou želatinu a přidejte ji ke smetaně.

Nevařte, jen rozpusťte želatinu.

Celé zahřívání smetany a rozpouštění želatiny je rychlá akce, v podstatě jde jen o to, aby se v prvním kroku zahřála smetana a rozpustil cukr a ve druhém rozpustila želatina…. čas jsem neměřila, ale do pěti minut jsem se určitě vešla :-))

 

 Nalijte do formiček a dejte do lednice na min. 6 hodin. Pro snazší vyklopení špičkou nože ořízněte kolem kraje formičky a pak prudce vyklepněte. Pokud se nechcete stresovat s vyndaváním z formiček, nalijte rovnou panna cottu do hezkých mističek či skleniček a podávejte takto. Panna cottu můžete podávat s nejrůznějším ovocem, karamelovou polevou, čokoládou… fantazii se meze nekladou… postupně vám sem budu přidávat další své varianty, protože můj manžel se při konzumaci rozplýval a prohlásil, že si mne asi nechá :-)) Čím déle panna cottu dělám, tím více ji miluji :-)) a přelivů je možných spousta – karamelový, klasický čokoládový nebo z bílé čokolády… záleží jen a jen na vás….

Vegan verze: Kokosová panna cotta – 500 ml kokosového mléka (koupené nebo domácí výroby), 2 lžičky agar-agaru, 2 lžíce strouhaného kokosu (lze vynechat), 6-8 lžic agávového sirupu podle chuti a semínka z jednoho vanilkového lusku…

Agar namočíme v cca 100 ml kokosového mléka na cca 30 minut, pak dáme zbytek mléka, kokos, namočený agar a sirup do hrnce a vaříme cca 10 minut, agar se musí úplně rozpustit. Nalijeme do formiček, necháme v chladu ztuhnout. Podáváme s čerstvými malinami, z části uděláme teplou „omáčku“ – rozmačkáme je, přidáme trošku sirupu a prohřejeme…

 

 

Komentáře