Slunečnicová chalva s ořechy a karamelem Moučníky / vegan

Protože jsem díky letošní cestě do Thajska trošku „hákla“ pečení vánočního pečiva, dostala jsem hned po návratu chuť na něco sladkého…  a protože jsem se ale nechtěla cpát moukou a tukem, tak jsem zvolila tuto jednoduchou, veganskou a velice dobrou pochoutku…

Chalva je pochoutka, která se dělá hodně v arabských zemích nebo v Rusku, většinou bývá základem sezamové semínko, ale můžete ji zkusit i z jiných ořechů. Já jsem zvolila slunečnicová semínka a na doplnění vlašské ořechy.

Množství záleží jen na vás.

Na oslazení můžete použít med nebo nějaký rostlinný sirup – já použila datlový.

Z ořechů si nechejte pár kousků na ozdobu a zbytek nasekejte na hrubo.

 Slunečnicová semínka opražte na suché teflonové pánvi do zlatova. Stále hlídejte a míchejte, aby se vám semínka nespálila. Ve chvíli, kdy má více jak polovina semínek krásnou zlatou barvu, stáhněte pánvičku a nechte pár minut lehce vychladnout. Ještě hodně teplé, téměř horké, nasypejte do mixéru, přidejte datlový sirup a mixujte. Sirupu dejte z počátku tak dvě lžíce. Po umixování ochutnejte a případně ještě přidejte sirup. Ale není nutné, aby chalva byla moc sladká, protože na povrch ještě budeme dělat karamel. Do umixované směsi vmíchejte nahrubo nasekané ořechy, promíchejte a hmotu natlačte a uplácejte do nějaké vhodné misky či hlubokého talíře. Dejte do lednice vychladnout. Zatímco chalva chladne, připravte si karamel. Tři lžíce třtinového cukru dejte na teflonovou pánev a bez míchání nechejte rozpustit. Opět hlídejte, protože jakmile se rozpustí, tak musíte ihned přidat smetanu – já použila mandlovou, ale pokud chcete, můžete použít i klasickou. Pak již ale není zákusek čistě vegan. Za stálého míchání nechejte zkaramelizovaný cukr ve smetaně rozpustit. Smetany dejte na začátku spíše méně a případně dolévejte nebo odpařujte, aby měla poleva správnou hustotu podobnou medu. Polijte chalvu a ozdobte ořechy. Opět dejte do ledničky vychladnout. Za cca hodinu můžete moučník nakrájet na kostičky a nabídnout si….  s černým čajem je to lahůdka….  Další varianta a tip pro vás – slunečnicová semínka můžete orestovat na trošce kokosového oleje, máte tak jistotu, že se vám po ztuhnutí nebude rozpadat. A tentokrát jsem přidala nasekané mandle a navrch jsem polila čokoládovou polevou z kokosového oleje a hořké čokolády a posypala kokosem…. také skvělá kombinace.

1-_dsc3459

Další varianta – protože v Lidlu začali prodávat pekanové ořechy, tak jsem neodolala – část uvnitř a část navrch, jinak zcela stejné jako s vlašáky, ale chuť jiná…. doporučuji….

Komentáře