Podzimní FIMO brož Šperky

Často dávám na FB odkazy na zajímavé návody a vy mi píšete, že jim nerozumíte, protože neumíte rusky….  a protože mně ruština problém nedělá, rozhodla jsem se, že vám tento zajímavý návod z www.livemaster.ru přeložím. 

Nebudu překládat slovo od slova, ale tak, aby byl návod jasný 🙂
 Na papír si namalujte předlohu v plné velikosti. Obvodová linka by neměla být přerušená a stopka by měla navazovat na obvodovou linku – bude se vám pak lépe pracovat. Měděný drát – cca 1mm silný – naohýbejte podle předkreslené linky. Snažte se o to, aby jste drát zbytečně neohýbali tam a zpět – hrozí jeho poškození a deformace.   Nastříhejte si malé kousky drátku na žíly listu. Konce zabrušte pilníkem do požadovaného úhlu tak, aby po přiložení k středové části ležely těsně u sebe.   Mírně zaklepněte kladívkem. Tento krok lze i vynechat, ale pokud drátky lehce pomocí kladívka srovnáte do roviny, bude výsledek hezčí. Navíc tímto krokem zajistíte, že vše bude v jedné výšce a žádná část drátu nebude vystupovat.   Připravte si plát černé polymerové hmoty cca 1mm silný. Zde je použito Pardo, ale stejně dobře můžete použít i FIMO či jiné značky polymerových hmot.   Plátek položte na dlaždici (na které budete následně i péci) a povrch můžete lehce otexturovat pomocí houbičky či hrubšího smirkového papíru. 

Na plát položte připravený drátěný list. Důležité je, aby drát úplně uzavřel prostor – tj. dejte drát v horní části úplně k sobě, aby tam nevznikla mezera, kterou by následně mohl vytéct gel, kterým budete list vyplňovat.

Pomocí pinzety přiložte i jednotlivé žilky.

   Lehce drát přitlačte pomocí akrylové destičky. Nesmíte tlačit moc, drát by neměl celý zajet do hmoty, měl by částečně z hmoty stále vystupovat.   Ostrým nožem – skalpelem – ořízněte celý obrys listu.   Měkkým štětcem naneste na povrch polymerové hmoty měděný pudr – zde použit Jacquard Pearl Ex č. 644. Pudr by měl zaplnit celou plochu. Přebytečný prášek setřete. 

Pečeme 20 minut v elektrické troubě. Teplotu zvolíme podle použité hmoty.   V malých nádobkách si smíchejte FIMO liquid gel s alkoholovými inkousty. Vždy by mělo být více gelu než inkoustu. Pozor na tmavé barvy – zejména modrá, fialová, hnědá a tm.zelená i v malém množství mohou zničit transparentnost gelu. Pro tento projekt raději využijte světlé barvy.   Na zcela vychladlý list nanášejte obarvený gel. Pohrajte si s přechody mezi jednotlivými barvami. Nanášet můžete párátkem, kuličkovým stylusem či podobnými nástroji.   Opět zapečeme – 15-20 minut.   Po vychladnutí sejměte výrobek z dlaždice. Opatrně seřízněte pod úhlem 45st okraje. Černý kraj by z lícové strany neměl přesahovat přes měděný drát.   Takto by měla vypadat začistěná hrana.   Na zadní stranu si troškou vteřinového lepidla přilepte brožový můstek. Usnadní vám to následné začištění hmotou.   Než zaschne lepidlo, připravte si plát hmoty měděné barvy cca 1,2 mm silný.   Na hmotu si vyměřte pomocí stejného brožového můstku místa na vyříznutí otvorů pro zapínací části. Otvory vyřízněte.   Na zadní stranu upečené brože naneste tekutý polymer a rozetřete po celé ploše. Autorka zde používá Sculpey gel, protože není tak lepkavý a kluzký jako FIMO liguid (ten doporučuje nechat cca 10-15 minut zaschnout). Já doporučuji liquid Kato, který také neklouže.   Nasaďte plát a postupně přihlazujte, aby pod ním nezůstaly vzduchové bubliny.   Obřízněte přebytečnou hmotu. Pokud se vám někde zadaří a uříznete více než jste chtěli, opět kousek přidejte a krok zopakujte.   Jehlou či párátkem vyhlaďte hmotu na hranách. Ujistěte se, že měděná hmota překryla všechnu černou hmotu a na nebude již z boku na žádném místě vidět.   Zubním kartáčkem nebo tuhým štětcem udělejte na bocích a zadní straně texturu. Stejně můžete využít i hrubší texturovací houbičku. Nyní následuje finální pečení – nejméně 40 minut, nejlépe celou hodinu.

Upečenou brož položte na karton nebo jinou měkkou podložku (polystyren, aranžovací hmota apod) tak, aby se do podložky zabodl brožový můstek a povrch brože byl v ideální rovině.

Povrch odmastěte ubrouskem napuštěným alkoholem.

Připravte si křišťálovou pryskyřici. Rozmíchejte ji ve správném poměru a naneste na výrobek, aby se vytvořila „čočka“.

Více o nanášení pryskyřice například zde.
Nechejte schnout nejlépe přes noc, zakryjte víkem, aby vám na pryskyřici během schnutí nenalétal prach či drobný hmyz.

 A je hotovo – to je velice oblíbený moment – kdy se kocháte výsledkem!

A ozdobit jím kabát.

 

Komentáře