Celozrnné tartaletky s ovocem Moučníky
   Tartaletky jsou malé koláčky pečené ve formičkách….  ale klidně můžete upéct jako velký koláč…. 
 

Protože se snažím v poslední době péci maličko zdravěji, nahradila jsem v původním receptu bílou mouku za celozrnnou a bílý cukr za třtinový… 

 

Na šest tartaletek si vyšlehejte těsto z: 

 

70g rozpuštěného másla 

2 vajec 

60g tmavého třtinového cukru 

60ml mléka 

125g špaldové celozrnné mouky 

půlky prášku do pečiva 

  Do vymazaných formiček (já použila na vymazání olej, ale můžete klidně máslem apod.) nalijte těsto. Doporučuji jej rozetřít lépe než jsem to udělala já – víc ke krajům a uprostřed nechat méně těsta. 
  Přidáme ovoce…. jo jo – blbinky, na to mne užije 🙂 Můžete použít libovolné – já zvolila čerstvé ostružiny a nektarinku. 
  Obličejíčky sice byly pěkné, ale aby to bylo opravdu ovocné, tak jsem ještě pár ostružin přidala….  a šup s tím do vyhřáté trouby na 180st – na cca 20 minut. 
  Ještě horké trochu pokapeme javorovým sirupem. Tento krok můžete vynechat, ale byla by to škoda…  Já jsem vyzkoušela sirup, který mi přivezl syn z Kanady jako dárek…  
 

 A protože byl opravdu dobrý, tak jsem si ještě trošku nalila na koláček, který jsem si hned musela dát… a taky jsem trošku posypala skořicí…. 

Vy klidně můžete jen pocukrovat moučkovým cukrem… 

 

 Na druhou stranu – zkuste kombinaci javorového sirupu a skořice. Pro mne je to super řešení….  I kávu si sladím jedině medem nebo javorovým sirupem. 

 

PS. Netuším, proč jsem se doposud bála celozrnné mouky – tento koláč je už v pořadí asi pátý, kde jsem vyměnila bílou mouku za tmavou a je to stejně chutné jako s bílou… možná ještě víc…. 🙂 

 

Komentáře