Domácí rajčatové pyré Různé nápady z kuchyně

Dostala jsem bedýnku rajčat. Když jsem vyčerpala všechny recepty na syrovo a rajčat bylo stále dost, tak jsem si řekla, že zkusím domácí rajčatové pyré… a protože nejsem zastánce stání u plotny, tak jsem vsadila na pomalý hrnec.
 Rajčata pečlivě omyjte.  Nakrájejte je na půlky a dejte do pomalého hrnce řeznou stranou nahoru. Nepodlévejte, prostě jen naskládejte do suchého hrnce.  Pokud nemáte sladká rajčata (což já jsem neměla), tak každé rajče pokapejte medem či agáve sirupem, přidejte sůl, pepř, plátky česneku a lístky bazalky. Můžete přidat i trochu tymiánu.  Na stupeň jedna pomalte cca 5 hodin. Potom ještě horké rozmixujte na kaši pomocí ponorného mixéru.  Poté je pyré hodně tekuté, protože v pomalém hrnci se nevypařuje voda. Pokud jej chcete hustší, dejte jej do hrnce a odpařujte přebytečnou vodu do požadované hustoty.  Ještě horké nalijte do vyvařené horké sklenice, uzavřete a otočte do vychladnutí víčkem dolů. Skladujte v lednici.   Rajčatové pyré je skvělým základem pro výrobu domácí BBQ omáčky, omáčky na těstoviny, na pizzu apod.

Komentáře