Zapečené pohankové kroupy Hlavní jídla

Ráda zkouším nové chutě … vždy dlouho surfuji na netu a hledám ty nejlepší rady ke zpracování té dané suroviny… stejně tak tomu bylo i poté, co jsem si koupila půl kila pohankových krup.

Kromě půl kila pohankových krup budete potřebovat půl kila vařených brambor a 250g uzeného masa (vegetariáni vynechají a přidají místo něj více sýra), cibuli, česnek, majoránku a případně sýry a vajíčko – viz níže….
Pohanku jsem připravovala podobně jako rýži. Propláchla jsem jí v cedníku, osmahla na trošce oleje, podlila 750ml vody (tj. jako u rýže poměr 1:1,5), osolila a po cca 5 minutách varu jsem ji vypnula a na horké plotýnce, přiklopenou pokličkou, nechala cca hodinu stát…. Připravovala jsem to den předem a tak jsem měla čas… kdybych spěchala, nechám stejně jako rýži vařit 20 minut na mírném plameni. Už samotné kroupy mi chutnaly, mají takovou lehce oříškovou chuť.
Uzené maso jsem nakrájela na kostičky.
Na sádle (ano, chce to sádlo, aby výsledek byl šťavnatý, ale pokud s ním máte problém, dejte olej) nejdříve dozlatova osmahněte cibulku a poté přidejte maso a ještě krátce zarestujte. Se sádlem jsem nešetřete, aby výsledek nebyl „suchý“.
Vařené, vychladlé brambory buď nakrájejte na drobné kostičky nebo použijte protlačovač. Protlačte cca 1cm, otočte bramborem (tím se protlačená vrstva odřízne) a zase zatlačte. Rychlé a jednoduché.
Česnek si prolisujte a připravte si majoránku.
Do vychladlé pohanky přidejte brambory na kostičky, prolisovaný česnek, 2 lžíce majoránky, osolte a opepřete.
Pokud jste „masožravci“ přidejte uzené maso…. vegetariáni přidají jen usmaženou cibulku.
Opět do prochladlé směsi přidejte nahrubo nastrouhanou Nivu nebo jiný výrazný sýr.
Nasypte do pekáče. Ten buď vystelte pečicím papírem nebo vymažte sádlem. Zkusila jsem obě varianty a myslím, že sádlo je lepší :-))
Pečte na 180st do té doby, než povrch zezlátne.

Já jsem tento recept dělala jako večeři, když u nás byla návštěva – bylo nás devět a ještě třetina zbyla a přitom si všichni pochutnali…..  Byl to trošku risk, připravit něco, co neznám, ale vsadila jsem na to, že již celkem dokáži odhadnout výsledek podle surovin….

Podávejte teplé s křehkým zelným salátem.

Výhodou tohoto jídla je, že si vše připravíte předem, a když přijedou hosté a je čas, tak stačí jen šoupnout do trouby.

A protože zbylo, tak jsem druhý den ještě zaexperimentovala.

Zbytek jsem rozdrobila a namačkala tentokrát do sádlem vymazaného pekáčku.

Rozmíchala jsem tři vajíčka a směs zalila.

 

Nejdříve jsem pekla 15 minut, aby ztuhla vajíčka.

Poté jsem zasypala povrch strouhaným ementálem a dala ještě na 3 minuty do trouby.

Výsledek byl stejně dobrý.
Opět podáváno se zelným salátem, který vždy dělám z celé hlávky zelí, takže je ho kotel, ale naštěstí vydrží i několik dní a denní dávky zeleniny tak máme zaručené.

Podtrženo shrnuto: zapečené kroupy s bramborem chutnají dle mého stejně dobře, né-li lépe, než klasické francouzké brambory…..

Komentáře