Pečená řepa Hlavní jídla
  Červenou řepu mám ráda, ale zatím jsem jí jedla jen nakládanou. V poslední době se ale vyrojilo spoustu receptů, které používají červenou řepu i jinak…. tak jsem zakoupila tři bulvy, ale celkem dlouho mi trvalo, než jsem se k tomu odhodlala… nějak jsem si neuměla představit, jak může chutnat teplá….  ale teď jsem ráda, že jsem se odhodlala a pokud i vy váháte, tak doporučuji vyzkoušet. 
 

 Dobré je si kromě řepy připravit i rukavice, pokud nechcete mít ruce jako masový vrah 🙂 

 

   Bulvy jsem oloupala stejným způsobem jako brambory, šlo to celkem snadno. 
   Pekáček je dobrý vystlat pečicím papírem, ale není to nutné, jen si ušetříte druhutí pekáčku. Pokud papír nepoužíváte, vytřete si pekáček olejem. 
 

 Plátky lehce osolte (ne moc, protože budeme přidávat balk.sýr, který je dost slaný), opepřete, lehce poprašte římským kmínem (případně jiným oblíbeným kořením) a pocákejte olivovým olejem. 

Dejte do vyhřáté trouby na 200st a pečte 40 minut. 

   Mezi tím si nakrájejte balkánský sýr na plátky. 
   Připravte zeleninový salát. 
   Po 40 minutách poklaďte řepu sýrem a dejte do trouby na dalších 20 minut. Celkem jsem pekla hodinu. 
 

 Podávejte teplé se zeleninovým salátem. 

Byla jsem překvapená lahodnou chutí řepy. Myslela jsem totiž, že jí charakteristickou chuť dává fenykl, jenž se přidává do nálevu, ve kterém se nakládá…. a ona to je samotná řepa, která má tu zvláštní chuť, kterou buď milujete nebo nemusíte…. 

 

 

 

 A tady je řepa součástí oběda, kdy jsem k ní podávala pečené brambory a uzeného lososa. 

Toho taky doporučuji vyzkoušet – prodávají ho mraženého v IKEA – jsou to uzené, okořeněné tenké plátky. Stačilo ho chvíli prohřát v troubě. 

Komentáře