Řezané papírové vločky Techniky

Papírové sněhové vločky patří neodmyslitelně k vánoční výzdobě – možná je stříháte také. Do nedávna jsem si hrála a stříhala je ručně.

Ale pak mi vstoupil do života on – mého srdce šampión….
 Byla to láska na první pohled….  nicméně dlouho jsme kolem chodili po špičkách… zdál se mi tak složitý, nevyzpytatelný…. ale když už jsem ho měla doma, bylo třeba začít….  🙂

Seznamte se – jmenuje se Cameo Silhouette a má ještě menšího bratra Portrait Silhouette a oba dva jsou z rodiny stolních ploterů.

Vypadají jako tiskárny, ale místo tisku řežou…. a mají široký záběr – od papírů, nažehlovacích fólií, samolepících fólií, podžehlených látek, plsti, koženky….

a výrobce stále přichází s novými nápady – třeba naposledy jsou to silikonové pláty, ze kterých si vyřežete vlastní razítka – na to se osobně moc těším…

Ale pro začátek bylo nutné se maličko seznámit. Naštěstí to nebylo zas tak složité. Součástí přístroje je i program, který sám umí stažené obrázky vektorizovat a připravit pro řez. Zvládla jsem to i já, která s grafickými programy téměř nekamarádí… Dominika, která umí pracovat v Inkskape neměla sebemenší problém.

PS. navíc nyní je již k dispozici ovládací menu v češtině.

Můžete si upravovat obrázky, které si sami namalujete, stáhnete na internetu nebo si můžete již hotové obrázky zakoupit v obchodě výrobce. Pro začátek na to máte 10 dolarů, které s přístrojem dostanete. Obrázky stojí kolem půl dolaru :-))

Můžete je různě zvětšovat, zmenšovat, posouvat, kopírovat….

Pro řez se nastavuje rychlost, přítlak a nastavujte hloubku nože podle druhu materiálu.

Připravený papír nalepíte na podložku, která je součástí zařízení.

Pokud se vám zdá naše podložka značně „jetá“ tak se vám to nezdá. Na stroji řezal můj syn celý ročníkový projekt z tenké balzy a ta nám podložku značně ochlupatěla. Na řezání papíru to ale nevadí, alespoň se nepřilepí moc a jde po nařezání lehce sundat. Pro jiné řezání (hlavně z fólií) jsem již zakoupila novou podložku.

 Po vyřezání sloupneme nejdříve okolní papír. A poté opatrně vyloupeme vločky. Dobré je používat silnější papír – křídový nebo třeba čtvrtky. Kancelářský je moc tenký a hůř se jemné tvary dostávají dolů. A zatím co jsem pekla vanilkové rohlíčky, stroj řezal… jeden plech jsem mírně připálila, když jsem ho se zaujetím pozorovala a zapoměla na čas…. A když je řeč o čase, zkusila jsem změřit jak dlouho trvalo vyříznout tyto tři drobné vločky….  protože jsou opravdu jemné, dala jsem pomalé řezání. Měl to hotvé za minutu, třicet šest sekund. Ještě jsme zkoušeli jak malou vločku zvládne vyříznout…. tak prosím toto je vločka na malíčku mé ruky… i takhle malou vyřeže…..

Malé vločky jsem použila na dekoraci adventního svícnu a větší zavěsím do prostoru (určitě nafotím a přidám fotku).

Tak co?? Nenapíšete Ježíškovi??? Zatím máme stále skladem…..  🙂

 

 

Nakonec jsem vločky využila jako ozdoby na vánoční stromeček…. možná se ptáte, jak jsem je tam zavěsila :-)) Prostě jsem je tam přilepila tavnou pistolí…. 🙂

 

Komentáře