Kosmatice na slano i sladko Různé nápady z kuchyně
  Tuhle dobrotu mi dělávala babička a říkala tomu řízky chudých…. Sladkou variantu jsem objevila až v dospělosti, kdy jsem o ní někde četla…. a tak každý rok, pokud neprošvihnu dobu kvetení černého bezu, připravuji „bezový oběd“ :-)) 
 

Základem celého jídla jsou květy bezu černého – možná ho znáte i pod jinými názvy, zjistila jsem, že lidových názvů je spousta… bezinky, kozičky, habzina, hulák, smradlinka a spoustu dalších….. 

Květy stříhejte i se stopkou a hledejte keře daleko od silnic apod. Já mám štěstí, uchránila jsem jeden keř na zahradě před vykácením….. 

  Už venku květy oklepte, aby jste je zbavily případného drobného hmyzu a doma je ještě operte a nechte okapat. 
 

Připravte si těstíčko. Hustota by měla být asi jako kapání do polévky. 

Já vyšlehávám 2 vejce s 3 lžícemi mléka, 3 lžícemi hladké mouky, špetkou kypř. prášku a špetičkou soli. 

Hustotu koriguji přidáním mléka/mouky. 

  Pokud budete dělat kosmatici na sladko, je těstíčko připraveno. 
  Pro slanou variantu ještě trošku přisolte a přidejte strouhaný sýr – tak 3 lžíce. 
  V těstíčku namáčejte květenství. Díky stopce se s květem dobře manipuluje. 
  Vkládejte do horkého olejte a smažte. 
  Poté co se zatáhne jedna strana, odstříhejte nůžkami tuhou stopku. 
  Stopky vyhoďte, jsou na konzumaci příliš tuhé. 
  Otočte a usmažte i z druné strany. 
  Nechejte chvíli odsát tuk za papírové utěrce. 
  Podávejte se zeleninou, zeleninovým salátem, dresinkem, brambory apod…. 
  Pro sladkou variantu si ještě připravte skořicový a moučkový cukr. 
  Osmažené z obou stran posypejte cukrem a podávejte ještě teplé. 
     
Komentáře