Špenátový quiche podle Zuzky Rychlé večeře
Jeden recept, který připravila moje kamarádka Zuzka a já jí fotila přes rameno a potom jsem moc ráda konzumovala :-)) Doporučuji určitě vyzkoušet….  

Zuzka nám koláč upekla již na setkání u Olinky a hned musela rozdávat recept….  stále jsem se na něj chystala, až jsem nakonec postup nafotila přímo u Zuzky v kuchyni… 

A protože je Zuzka žena činu, tak i ona vaří podle receptů ve svém noťasu…. to jsem vám musela prostě vyfotit 🙂 

Těsto – může být křehké, listové a nebo smícháme:

• 200g polohrubé mouky

• ¼  prášku do pečiva (opravdu jen trochu – jinak těsto moc vyběhne)

• 2 vejce

• 60g oleje

• 100ml mléka

Na náplň si připravte:

350g listového mraženého špenátu (3/4 balení od Bonduelle)

• 2-3 stroužky nasekaného česneku

• 1 malá sušená chilli paprička

• 2-3lžíce másla

• 1 zakysaná smetana  nebo 250ml kvalitní smetany ke šlehání (30% a výše)

• 2 lžíce parmazánu (případně goudy)

• 2 vejce

• 100g nivy

• 100 g na proužky nakrájené shwardvaldské šunky, resp. Prošuto (možno nahradit moravským uzeným, cikánkou atd. – nikoliv jen klasickou šunkou, ta je nevýrazná!)

Smíchejte suroviny na těsto – není moc husté…. mělo by jít do formy rozetřít stěrkou. 

Na másle orestujte česnek pokrájený na kousky spolu s chilli papričkou nakrájenou na malinké kousky. 

Přidejte povolený špenát. 

Po prohřátí špenátu přidejte zakysanou smetanu. Osolte, duste 5-10 minut. 

Špenát nechejte prochladnout. 

Šunku nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte nahrubo. 

Přidejte k vychladlému špenátu. 

Do směsi přidejte dvě vajíčka a promíchejte. 

Formu (28cm) na koláč vymažte máslem a vysypte moukou a rozetřete těsto. 
Na těsto navršte připravenou špenátovou směs a poklaďte kousky nakrájené Nivy. 
Dejte péct (cca 180st – 30 min.) – pokud použijete těsto listové nebo křehké, je potřeba těsto předpéct (20min na 200st). Výše popsané těsto není potřeba předpékat.
Koláč je výborný teplý i studený…. 
Koláč jsem také doma zkusila…. jen jsem neměla šunku a tak jsem před tím, než jsem na pánev dala špenát osmahla kousky kuřecího masa naložené v oleji a ostrém koření…. a potom jsem postupovala stejně… 
S kuř.masem je to jemnější, ale stejně chutné…. 
Komentáře