FIMO  v lůžku Šperky

Další z variant jak udělat zajímavý fimo šperk….
 V našem e-shopu nabízíme bižuterní lůžka české výroby s kvalitní galvanizací. Můžete je využít pro práci s různými materiály, ale i pro vsazování motivů vyrobených z FIMO hmoty.

Jako vzor je použitý plátek vzoru Kaleidoskop, který si pod vedením Marty Špalkové vyrábějí účastnice víkendových fimokurzů – tzv. FIMOŠílení.

Ke kulatému lůžku jsem našla i vykrajovátko, které odpovídalo průměru lůžka.

 Motiv zaválejte. Měl by mít výšku o cca 2 mm vyšší než lůžko. Vykrojte tvar. Pomocí řezáku jej zvedněte z podložky, aby se nezdeformoval. Opatrně vložte do lůžka. Překryjte strechovou fólií (nebo potravinářskou). Musí být pěkně narovnaná. Fólii stáněte dolů pod lůžko a pomocí druhé ruky (což jsem nedokázala nafotit, protože jsme si zapoměla stativ) uhlaďte hranu, aby se pěkně zakulatila. Snažte se co nejméně se dotýkat povrchu hmoty, aby na něm neulpěly vaše otisky prstů.

Náušnice a prstýnek si připravíme trochu jinak – jako základ pro zalití křišťálovou pryskyřicí.

Plátek hmoty budete potřebovat tenčí – vyválejte na takovou sílu jako je hloubka lůžka – tj. cca 1mm.

Vykrajovátko může být o 1mm menší průměr než je průměr lůžek.

 Stejně postupujte i při výrobě prstenu. Zamáčknutím o navlhčenou dlaždičku nebo jinou hladkou plochu srovnáte povrch hmoty s krajem lůžka. Stejně vložte hmotu i do náušnic.

Ještě postup pro lůžka, ke kterým neženete odpovídající vykrajovátko.

Hmotu si opět proválejte na plát.

 Do hmoty otiskněte lůžka lícovou stranou dolů. Opatrně zvedněte (můžete si pomoci podebráním jehlou za očko). Přesně vyřízněte. U tohoto lůžka jsme zvolila výšku hmoty jen o maličko vyšší než lůžko samé, protože se jedná o drobný vzor a moc vystouplá hmota by nevypadala dobře.

Přesto je dobré opět pomocí fólie lehce zaoblit hrany.

 

Poté všechny kousky upečte – 110st, 30 minut.

 Po upečení a vychladnutí zkuste nehtem vyndat fimo z lůžka, většinou to jde, protože fimo se ke kovu nepřipéká.

Vlepte vhodným lepidlem – já s oblibou používám lepidlo od Folia nejen na mozaiku…. po zaschnutí přelakujte. Pokud nemáte povrch úplně hladký, doporučuji před lakováním zabrousit smirkovým papírem na mokré použití – číslo 1000.

Zalakováním totiž nerovnosti neschováte, naopak zvýrazníte.

Lůžka, do kterých dáváte hmotu přesně s krajem lůžka nezkoušejte vydloubávat, díky pryskyřici, kterou je zalijete a vlepí do lůžek opravdu dobře.

 

S pryskyřicí pracujte stejně jako když zaléváte FIMO placky . Jen si musíte pomocí polystyrenu srovnat lůžka do roviny, aby vám pryskyřice nestekla.

 Druhou sadu jen přelakujte. Je lehce vystouplá a pryskyřice by se vám na ni nanášela špatně. Hotová sada. Kousek fima a spousta parády 🙂
Práci s FIMO hmotou také představuji v Kurzech pro radost.

 

2ban-468x60.gif

Komentáře