
![]() |
Recept na tento moučník bez těsta mi poslala moje kamarádka Kamila a ještě u něj bylo uvedeno, že je skvělý a je podle Pavla Vítka…. tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem…. Proti původnímu receptu jsem pracovala jen s poloviční dávkou… je na vás, zda si ji znásobíte… |
![]() |
Připravte si: 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru (může být i hnědý), 1 vanilkový cukr, cca půlku másla, 2 kávové lžičky skořice, 500g jablek. Můžete přidat i ořechy či rozinky – já přidala mandle namočené v rumu. |
|
![]() |
Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. | |
![]() |
Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme dohromady. Do nastrouhaných jablek přimícháme skořici, vanilkový cukr, evenetuelně ořechy apod. | |
![]() |
Troubu předehřejeme na 150°C. Na plech dáme pečící papír a nasypeme jednu třetinu mouky s cukrem (já jsem to špatně odhadla a byla to spíš polovina, ale na výsledku to nic nezkazilo :-)). Protože jsem použila jen poloviční dávku, stačil menší plech – cca 30x23cm. |
|
![]() |
Na spodní sypkou část navrstvíme jablka a posypeme zbytkem mouky smíchané s cukrem. | |
![]() |
Z dobře vychlazeného másla krájíme ostrým nožem tenké plátky. | |
![]() |
Nakrájíme tolik plátků, aby jimi byl koláč celý pokrytý. | |
![]() |
Koláč pečeme v předehřáté troubě minimálně 45 minut, dokud není krásně zlatý. Já jsem nakonec pekla téměř padesát minut. | |
![]() |
Upečený moučník pocukrujeme. | |
![]() |
Můžeme podávat samotný, nebo se šlehačkou. |
Komentáře