Bramzelňáky Rychlé večeře
Nikdy jsem nepřišla na chuť zelňákům – tj. plackám pouze z kysaného zelí…. nicméně jsem si říkala, že je to škoda, protože spousta mých známých na ně pěje ódy… a když jsem včera objevila v lednici zelí, které jsem koupila, že si jej udělám se špeclemi, rozhodla jsem se, že dám zelňákům ještě šanci…. ale…. 

… protože jsem však měla maličko obavy, rozhodla jsem se zaexperimentovat…. 

K zelí jsem se rozhodla přidat ještě brambory – a udělat něco mezi bramborákem a zelňákem…. 

a myslím, že se to povedlo a proto to posílám dál…. 

Čtyři větší brambory jsem nastrouhejte najemno. Toto množství jsem smíchejte se sáčkem kysaného zelí. Z něj jsem jen vyndejte velké kousky a propláchněte ho v cedníku pod tekoucí vodou. Vymačkejte vodu ze zelí i nastrouhaných brambor. 

Z směsi zelí a brambor přidejte koření jako když dochucujete bramboráky – tj. česnek, sůl, pepř a majoránku…. navíc můžete (a nemusíte) zjemnit zakysanou smetanou. 

A samozřejmě přidejte vajíčko – já jsem na toto množství dala nakonec dvě. 

Promíchejte. 

Pokud je to řídké, můžete zahustit – h.moukou, strouhankou nebo třeba bramborovým těstem v prášku…. 

Pokud neumíte ochutnávat syrovou směs jako já, upečte si malý zkušební vzorek. Ochutnejte a případně přidejte co tomu schází… já přidávala ještě česnek… kupodivu i když se jednalo o český modrý paličkák bylo nutné nakonec dát půl palice, aby byl cítit…. 
Smažte malé placičky na troše oleje. 
Zkusila jsem i experimentovat a část těsta dala do vaflovače, který jsem předtím trošku vymazala olejem…. 

Příprava ve vaflovači trvala stejně dlouho jako na pánvi a výsledkem byly efektní čtverečkované placky…. 

 

Tvar chuť neovlivnil… dobré byly i ty kulaté…. tak dobré, že se můj manžel přecpal a teď tu funí jako velký černý pes z pohádky o Pejskovi a kočičce :-))  

 

PS. Díky bramborám byla chuť vyvážená a kyselost zelí, která mi vadí v samotných zelňácích se vyrovnala…. jen dcera, která nejí nakládané či kysané zelí vůbec mi řekla, že bych jednou bez experimentů mohla udělat normální bramboráky…. ale to pronesla až když je snědla a teprve poté jsem jí řekla, že byly i se zelím…. 

titanovepanve.cz
Komentáře