Dortíky z IKEA perníčků Moučníky
Po vánocích jsem v IKEA koupila krabici perníčků se slevou – spíš kvůli té krabici než obsahu…. a nějak jsem na ně zapomněla – objevila jsem je až před velikonocemi….. 

Naštěstí záruční lhůtu mají až do Lucie, takže v pohodě… 

Nicméně jsem nechtěla čekat na zimu a vymyslela jsem, jak je zužitkuji již nyní…. a nakonec z toho byly recepty dva :-)) 

Švédské perníčky připomínají tvarem naše sušenky, ale chuťově tam je cítit tradiční perníkové koření….. 

Dále jsem si připravila zakysanou smetanu a skleničku namixovaných jahod. 

Jahody jsem koupila, protože byly krásné… bohužel chuť nic moc, leda tak rozmixovat s cukrem :-)) 

Zakysanou smetanu jsem smíchala s mixovanými oslazenými jahodami a přidáme půl sáčku želatinového ztužovače. 

Roztahovací ráfek jsem upravila na velikost, která se vešla do víka od krabice s perníky a dno obalila alobalem. 

Pokud nemáte roztahovací ráfek, skládejte sušenky do jakékoli nádoby – jen to pak nebude moc dekorativní na podávání…. 

Střídejte vrstvu perníčků a vrstvu krému. 
Pokud vám bude střed vystupovat, udělejte jednu řadu jen okrajovou…. 

Zjistila jsem, že mám krému málo a proto jsem horní vrstvu udělala tak, že jsem použila další rozmixované jahody a přidala do nich druhou půlku ztužovače… kupodivu se to celé zbarvilo do růžova i bez zakysané smetany…. 

Srdíčka jsem udělala nakápnutím rozmixovaných jahod – teček – a protáhnutí špejlí….. 

A šup do ledničky….. 

a takto vypadá po 12 hodinách…. perníčky se snažily trošku vyplavat :-)) 

Tak a je tady….  trocha jahod na ozdobu…. když srdíčka trochu zanikla 🙂 
Nakrojeno… ochutnáno…. 

Lehký moučník ke kávičce….. 

 

A když jsem ho jedla, napadlo mne….. 

sušenky jsou perníkové a tak mi to nějak připomělo medovník….. 

 

a protože mi ještě dvacet sušenek zbylo zkusila jsem ještě jednu variantu… 

A v lednici byla čirou náhodou Lahůdka – zakysaná smetana s příchutí medovník….. 
Nanášela jsem jen lžičkou, byla to rychlovka…. 
Pěkně slepit k sobě…. 
Zabalit a zase šup do ledničky….. 
A druhý den vybalit… trošku se to lepilo na alobal, příště to chce asi mazat dovnitř trošku méně a nechat si trošku na povrch a posypat třeba mletými ořechy. 
Krájejte šikmo… chutná opravdu jako medovník. 
Komentáře