Dračí vejce Dekorace

Možná si říkáte pro Dračí vejce?? Ony to jsou vlastně artyčoková vejce, ale tak se říká technice z jiného materiálu a tak jsem hledala nějaký příznačný název…. až jedna malá holčička při pohledu na hotový výrobek řekla, že to je dračí vejce… 🙂 Inspirace na výrobu těchto vajec přišla od Jeníka – nejznámějšího „polymeristu“ v Čechách, který je přinesl v lednu ukázat na FIMOŠílení…. Yenda touto technikou kromě vajíček vyrábí úžasné sovy.

Jako základ můžete použít vyfouknuté vajíčko (to chce hodně opatrnosti), polystyrenové vajíčko (polystyren se uvnitř při pečení „speče“), zmuchlaný alobal do tvaru vajíčka (dosti náročné udělat správný tvar) nebo vatové vajíčko – to jsem použila i já.

Vatová vajíčka se prodávají v různých velikostech – toto je křepelčí velikost :-))

Vajíčko potáhněte tenkou vrstvičkou Fima. Můžete použít i barevné, ladící s barvou lístečků, kterými poté budete vajíčko polepovat.

Nejjednodušší je potažení celým plátem tak jak vidíte na obrázku…

 Přebytečnou hmotu můžete odstřihnout manikúrními nůžtičkami. Švy uhlaďte, případně ještě přebytečnou hmotu dále odřízněte/odstřihněte. Nezapomeňte nechat dírku dole, kde je na vatovém vajíčku otvor, aby mohl unikat vzduch uvnitř tvaru…. stejně tak u vyfouknutých vajíček – musíte nechat otvory pro unikání vzduchu při pečení.

Potažené vajíčko můžete předem upéci, ale pak musíte na další přidělávání lístečků použít FIMO deco gel.

Já pracuji přímo na neupečený základ, kdy se lístečky pěkně přilepují.

Váleček lístečku není těžké vyrobit… pokud si na něj netroufáte sami, můžete se podívat jak se to dělá v mém online kurzu pro radost.

Velikost lístečku je jen na vás – počítejte s tím, že čím menší lísteček, tím sice krásnější dílko, ale větší piplačka….

Začíná se n špičce vajíčka, kde se z lístekčů vytvoří čepička.

 Další varianta v oranžové a použití větších lístků…. Postupně vkládejte lístečky do mezer a přitlačujte jen v spodní části. A takto zaplňte komplet celé vajíčko. Upečte na 110st, 30minut. A zelený krasavec…. A celá dekorace… Tento nápad jsem vám předvedla i v pořadu RADY PTÁKA LOSKUTÁKA v sobotu 23.3.2013.

A kromě vajíček jsem předvedla i to, že stejnou technikou lze vyrobit šperky….

 

Podrobný článek o špercích pro vás již připravuji a najdete ho zde již brzy….

 

PS. Chodí mi dotazy, zda vajíčka prodávám – bohužel neprodávám… jsem ráda, že mi dělají doma velikonoční dekoraci…. 

časově nestíhám vyrábět další – ale poptejte se Jeníka  :-))

 

Komentáře