Kopírování na internetu…. Vlog

Vkládám své nápady a fotky na stránky s vědomím, že nějaká autorská práva jsou většině uživatelů ukradená, už dávno se nehroutím z toho, že mé fotky a mé texty se kopírují, občas sice chabě bojuji tak, že píši do komentářů u těch kopírovaných článků, ale je to marný boj proti větrným mlýnům….

Jsem ráda, že se mé recepty a nápady šíří dál, to je důvod, proč to dělám, jen kdyby autoři dalších článků měli tu špetičku slušnosti a napsali tam, že se inspirovali u mne a pokud „ukradnou“ fotky, tak i to, že jsou to moje fotky….

Ale to se u nás prostě zatím nenosí…..

O co víc mne zklamalo, když jsem v nejnovějším sešitku receptů Dr.Oetkera objevila svou malovanou roládu.

Receptura i postup přesně podle mých stránek, jen náplň si Otker udělal ze svého instatního krému….

Asi si říkáte, jak si mohu být jistá, že je to můj recept… vím, že receptů na rolády jsou tisíce, ale tahle je podle mé babičky, bez nutnosti rolovat zatepla, navíc jsem ji ještě přepsala z jejích dkg na gramy…. a malovací polevu jsem si odměřovala a experimentovala po lžících – přesně jak tam je uvedené… nikde jsem nevyčetla, prostě jsem si na to přišla sama… o to víc to zamrzí….

 

Ono mne to mrzelo už v okamžiku, kdy jsem týden poté, co jsem recept zveřejnila dostala mail od jedné čtenářky s textem: Posílám skvělý nápad na pečení…. a v příloze byl ve wordu zkopírovaný můj recept včetně fotek! Samozřejmě bez uvedení zdroje. Vůbec jsem nechápala, proč si někdo dá tu práci zkopírovat fotky (což u mne na stránkách nejde jen pomocí CTRLC a CTRLV) a vytvořit takovýto patvar… vždyť by stačilo mailem poslat odkaz…..  co nadělám 🙂

 

Napsala jsem do Oetkera dva e-maily – bez reakce…. a tak jsem zavolala na jejich zákaznickou linku….

 

A poté přišel mail.

Kopíruji:

Pro recept, který jsme uveřejnili v našem posledním receptáři jsme našli inspiraci na internetových stránkách naší mateřské firmy v Německu:

www.oetker.de/rezepte/r/eierlikoer-rolle.html

Recept jsme dále upravovali a několikrát zkoušeli až do podoby, kterou jste objevila v receptáři.
Dále bych chtěl upozornit, že malovaná roláda se čas od času na internetu vyskytuje:

varecha.pravda.sk

www.toprecepty.cz

 Mrzí mě, že si o nás myslíte, že jsme zkopírovali Váš recept. Mohu Vás ubezpečit, že jsme Váš recept opravdu až do Vašeho e-mailu neznali.

 

Pokud si proklikáte všechny uvedené odkazy, tak zjistíte, že ten německý nemá s uvedeným receptem moc společného a pokud jej upravovali a zkoušeli, tak je opravdu zázrak, že se trefili přesně do mých rozpočtů….

 

a další dva zmiňované odkazy jsou recepty, které jsou udělané přesně podle mých stránek, včetně malovaného motivu, jen to tam prostě opět někdo zapomněl uvést… i když u topreceptů to někdo alespoň napsal do komentu….

Celý mail zástupce firmy vidíte vlevo, původně jsem myslela, že to mám brát jako omluvu, ale dnes mi telefonoval zástupce firmy, že jsem to špatně pochopila, že se nemají zač omlouvat, protože prý necítí žádnou vinu.

Nicméně prý pozvání na kávu a možnost spolupráce, protože se prý nebrání spolupráce s šikovnými lidmi, platí….

EDIT: 2020 – do dnešního dne mne nikdo více z Oetkera nekontaktoval a žádná káva nebyla 🙂

Ok, šlápnout vedle může každý, já považuji vnitřně za věc vyřízenou…..

Jediné co mne hřeje na duši je, že ji mám myslím lépe namalovanou, že?? :-)) 

Nicméně jsem chtěla napsat vám všem, když moje fotky, recepty apod. někde objevíte, prosím napište do komentářů či autorům, že se nezlobím, jsem ráda, když „to jede“, ale přeci uvést mé stránky není takový problém…..

 

Komentáře