Domácí croíssanty Domácí pekárna / Moučníky / Recepty

Přiznám se, že toto byl teprve můj druhý pokus o výrobu klasického francouzského pečiva… ale i podruhé se mi povedl na jedničku… možná tentokrát ještě podtrženou, protože jsem vyčetla lepší způsob vpracování másla do těsta… určitě to také zkuste, není nad křupavé rohlíčky k snídani…

Na kynuté těsto budete potřebovat:

500g hladké mouky – nejlépe dvounulky

60g hnědého cukru (lze nahradit bílým)

30g čerstého droždí (cca 3/4 kostičky)

180ml mléka 

2 vejce 

šp. soli 

Dále budete potřebovat kostku dobře vychlazeného másla. Opravdu je nutné použít máslo a ne margarín.

 Máslo dejte mezi dva peč.papíry a nejdříve do kostky bouchejte válečkem, aby trochu povolila. Poté rozválejte na placku a dejte ji mezi peč.papíry vychladit do ledničky. Kynuté těsto připravte z výše uvedených surovin v pekráně či ručně. Nechejte vykynout. Vykynuté těsto rozváleje do velkého čtverce. Doprostřed položte placku vychlazeného másla…. Zavřete jako dopis… Rozválejte do obdélníku. Přeložte na třetiny, pomoučněte a zabalte do peč.papíru a dejte v krabičce s víkem do lenice na cca půl hodiny.

Dobré je v lednici vždy víko ještě zatížit, aby to nedopadlo jak v pohádce Hrnečku vař.

Nechejte půl hodiny vychladit.

Poté vyndejte, položte sklady k sobě a rozválejte od sebe na obdélník. Opět složte na třetiny, poprašte moukou, obalte peč..papírem a v krabičce uložte do chladu.

Tento krok opakujte ještě cca 4-5x.

 Na závěr dejte na noc opět těsto do krabičky. Tentokrát musíte zatížit víko něčím těžším, krabici s mlékem dokáže těsto po několika hodinách zvednout. Ráno vyndete těsto (pro čtyřčlennou rodinu stačí půlka, zbytek můžete upéct další den k s nídani, v klidu přežije v krabici v lednici), vyválejte z něj obdélník široký ca 20cm a nakrájejte cik cak na trojúhelníky. Ty by měly být úzké a dlouhé. Krátkou stranu nařízněte, aby se vám rohlíčky lépe motaly a od této strany začněte zatáčet.

Rohlíčky klademe na plech vystlaný peč.papírem tak, že konec (špička trojúhelníku) leží vespod. Tak se vám nerozmotají při pečení.

PS. Pokud se vám zdá peč.papír trošku jetý, tak se vám to nezdá, ale tohle už je nafocená druhá várka… první jsem dávala do trouby, když ještě bylo šero a nešlo fotit… a papír postě používám ještě jednou :-)) 

 Potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 175st cca 25 minut.

Hotové poznáte podle krásně zlaté kůrky.

Nejlépe chutnají čerstvé, proto je dělám nadvakrát.

 Většinou snídáme pomazané máslem, marmeládou nebo lemon curd.

Taky můžete předem lehce pocukrovat.

Z této dávky uděláte cca 20 takových kousků 🙂

 Ale pokud nebudete cukrovat, můžete si je dát i naslano, těch 60g cukru není v těstě vůbec cítit a je takové neutrální.

Komentáře