Pletené knoflíky Tvoření s dětmi
Říká se, že detail dělá celek. Naprosto s tím souhlasím. Často drobnost může „zabít“ celkový dojem….  jako například takový knoflík….. 
Když jsme po vánocích s Nikou vyrazily urvat něco do výprodejů, objevily jsme tento svetr…. já si pomyslela, že to je retro a čekala jsem hanlivé hodnocení mé dcery…. Ale to co řekla, mi prostě vyrazilo dech…. jí se ten svetr líbil!! A nemyslela to vůbec ironicky…. Někdy nás děti prostě překvapí. Protože byl opravdu ve velké slevě, nechala jsem se celkem lehce přemluvit… Ale s jedinou podmínkou – že ty hrozné hnědé knoflíky vyměníme. 
Ty knoflíky tam prostě neseděly. Ani trochu. Degradovaly svetr na babičkovský. Hned jsem věděla jaké by se tam hodily 🙂

Pletení z polymeru jsem vám nastínila ve své knize Kouzlení s FIMO hmotou, ale k dokonalosti jej dotáhla Olinka Priclová, která jej pro mne i vyučuje. A právě touto technikou si Nika vyrobila nové knoflíky. Pracovala s KATO hmotou, která je na toto pletení vhodnější, ale má jen omezenou barevnou škálu a proto je nutné barvy míchat. Myslím, že s mícháním si Dominika poradila hravě. Celkem lehce chytila přesný odstín. 

 

A pak už jí čekala jen práce…. ono se řekne šest knoflíků. Ale věřte, že těch šest knoflíků jí stálo přes čtyři hodiny usilovné práce…. Pak už stačilo jen upéct a bylo hotovo… 
Další postup je již triviální…. odstřihat původní knoflíky. 
Navléct do jehly vyšívací bavlnku příslušné barvy… mmch. napadá mne – umí vaše děti (ano, chlapce nevyjímaje) přišít knoflík?? Znají navlékátko? Já dodnes nostalgicky vzpomínám na babičku, která mne v cca pěti letech tohle kouzlo ukázala….  
A takhle to novým knoflíkům na svetru sluší…. 
až tak, že si to zaslouží pár detailů 🙂 
Myslím, že tady opravdu detail dělá celek. 

Navíc vím, že toho svetru si bude Nika vážit víc, než ostatních svršků, protože má „přidanou hodnotu“ :-)) 

 

PS. Ještě štěstí, že z téhle přidané hodnoty se nemusí platit daň…. 

Komentáře