Švestková omáčka Hlavní jídla

Nedávno si manžel překvapivě objednal v restauraci vepřovou panenku se švestkovou omáčkou. Divila jsem se, protože většinou je konzerva a bojí se neověřených kombinací. Proto jsem si objednala klasiku a čekala, že si případně jídlo vyměníme, protože já se experimentů v jídle nebojím….

 a dopadlo to tak, že mi ze své porce dal ochutnat malý kousíček a zbytek spořádal, až měl boule za ušima…. tudíž jsem si řekla, že švestkovou omáčku musím doma zkusit…. a prý jsem to trefila :-)) 

Budete potřebovat: 

vepřovou panenku

slaninu

červenou cibuli

půl balíčku sušených švestek (100g)

 

 

 

sůl

pepř

trošku hl.mouky

Ještě jsem přidala dva kuř.řízky. Ne že bych šestřila, ale má dcera a její kamarádka, která u nás byla, nejedí prasátka :-)) A upřímně – já nikoho do ničeho nenutím…. taky proč…. jídlo má být radost a ne stres…. 

Maso jsem osolila a opepřila. Cibuli najemno nakrájela a na troše oleje osmahla na pánvi. 

Maso jsem také orestovala, aby se zatáhlo. Na závěr jsem lehce posypala dvěma lžícemi hladké mouky a krátce zarestovala. 
Zatáhlé maso jsem pokryla slaninou, přidala čerstvou bazalku (nemusí být, ale když už mám doma čerstvou, tak jsem to zkusila), půl sáčku suš.švestek a podlila cca 2dcl vody. V restauraci dle popisu přidali i porstské víno – bohužel to jsem neměla, ale zkusím příště…. 

Přiklopte pokličkou a dejte do trouby na 30minut – 220st. 

Poté maso vyjměte a zbytek slijte do vysoké nádoby a ponorným mixérem dohladka rozmixujte. 

Měla by vám vzniknout poměrně hustá omáčka. Pokud je moc hustá nařeďte trochou vody, pokud řídká, chvíli vařením zredukujte… 

Omáčku ochutnejte a pokud je hodně sladká, přidejte trochu soli. Ale nepotlačte lehce nasládlou chuť úplně.

Můžete ještě i dopepřit čerstvě mletým pepřem.

 

Panenku nakrájejte na plátky. 

 

Podávejte s orestovanými brambory. 

Další výbornou kombinací by mohly být bramborové knedlíky. 

A tady ještě varianta s kuřecím masem….. prý taky byla dobrá :-)) 

titanovepanve.cz

PS. Výhodou nádobí BAF je, že lze dát celý hrnec i s poklicí do trouby, nic se nepřichytává, nepřipaluje…. na závěr stačí hrnec pouze umýt teplou vodou….  

Poklice je navíc skleněná, takže celou dobu vidíte co se uvnitř děje :-)) 

Komentáře