Vánoční střípky 2012 Vlog
Letošní vánoce jsem průběžně dokumentovala na Facebooku, ale dostala jsem mail od čtenářky Jitky, která mi psala, že je škoda, že na vše dávám jen na FB a nepodělím se i s ostatními, kteří tuto komunitní skupinu ingnorují, rozhodla jsem se, že sepíšu malé shrnutí letošních vánoc…. 
Advent  pro mne začal moc hezky – vyšla má nová knížka KOUZLENÍ S FIMO HMOTOU – a měla jsem moc velkou radost, že o ni byl a stále je velký zájem…. jen do vánoc jsme jen v našem e-shopu poslali do všech koutů republiky téměř třista kusů….  24.12. večer jsem si představovala pod kolika stromky to moje „miminko“ leží a čeká na chvíli, kdy bude rozbalené a udělá radost :-)) 
Opravdový vánoční čas pro mne začíná někdy kolem Mikuláše, kdy zadělám těsta na vánoční pečivo. I letos jsem se držela své klasiky s tím, že jsem zkusila pár inovací a několik novinek. 

Velkou pomocnicí při pečení mi byla opět moje dcera. Dokonce jsem jí letos pořídila vlastní silikonový vál a váleček, abychom mohly pracovat společně. 

Takže pečení opravdu odsejpalo a za jeden víkend jsme měly vše napečené. 

Kromě pečení pečiva jsem zvládla i přepotáhnout Dominice její židli a jako vánoční dárek jsem navíc ušila obrovský válecí pytel. Protože byl opravdu obrovský, tak se nakonec pod stromeček nezabalil a při jeho výrobě mi Nika asistovala… někdy nejde o dárek samotný, ale o tu lásku se kterou byl vyrobený :-)) 

Na perníčky jsem letos pořídila několik nových vykrajovátek – jednak z Ikea (šnek), poté s Tchiba vykrajovátka s otvorem na zavěšení perníčku na hrnek a nějaké jsme s Nikou koupily za nekřesťanskou cenu v Německu (sob aj.) a některá jsem si navrhla sama na polymery, ale nic mi nebránilo je umýt a použít i na perníčky…. 

 

Na zdobení jsem kromě klasické bílé barvy použila i růžovou. Zdobila jsem jednodušeji než obvykle, na dozdobení jsem použila zdobení od dr.Oetkera – perličky, hvězdičky a vločky. 

Další inovací bylo použití citrónu do lineckého – jednak do těsta, kam jsem nastrouhala půlku celého zmraženého bio citrónu, ale hlavně na promazání ve formě skvělé citronové pomazánky LEMON CURD z Marks and Spancer. 

Dřív jsem linecké moc nejedla, ale to letošní je naprosto skvělé :-)) 

Další novinku, kterou jsem měla v plánu již delší dobu, byly makrónky

Promazala jsem je Nutelou a mám je uskladněné v chladném zádveří a i po týdnu jsou skvělé… možná den ode dne lepší :-)) 

Můj malý experiment – karamelovo-pistáciové kuličky – chutnají nám moc – jen příště na obalení nebudu používat želatinové bonbóny, lepší jsou ořechy a mandle…. prostě něco tvrdého, aby tam byl kontrast… 

Ještě malý tip na zbylou čokoládovou polevu – naliji ji do silikonových formiček na muffiny a po ztuhnutí vyloupnu a dám do sáčku zmrazit. Kdykoli potřebuji na moučník, vytáhnu, rozehřeji a mám hotovo…. 

Pečivo skladuji v plechových krabicích v zádveří, kde netopíme, tudíž je tam chladno. A protože chodím často doplňovat, mám krabice označené, abych nemusela stále otevírat a hledat kde co mám. Vloni jsem měla popisky jen z papíru, letos jsem to zvedla o level výš, kdy jsem si vytisknuté nápisy ozdobila puntíky a zalaminovala. 

Přilepené to mám jen dočasným lepidlem (takovou tou žvýkačkou), abych to mohla po sezóně sundat a uklidit. 

 

A tady je naše třináctka pečiva v plné kráse… manžel opět prohlašuje, že je nejlepší co jsem kdy pekla… (prohlašuje to každý rok :-)) 

 

JIž několik let nedělám tu zásadní chybu, kdy jsem bránívala pečivo vlastním tělem až do Štědrého dne…. letos jsme si opět užívali po troškách pečiva celý advent a opravdu nám chutnalo a mělo to tu pravou kouzelnou atmosféru těšení se na vánoce…. 

 

Třetí adventní víkend u nás byli moji kamarádi ze školy. Bylo to velice milé a pohodové. Čím jsem starší, tím více zjišťuji, že nejlepší kamarády mám ze střední školy, kdy jsme spolu bydleli na intru a prožili jsme čtyři nezapomenutelné intenzivní roky… 

Renča dokonce byla nějaký čas moje švagrová, ale už delší dobu změnila příjmení Brýdová za Bendová (chytrá holka, ani nemusela přešívat monogramy na povlečení :-)) … 

PS. Opravdu nemám trvalou, to mi prostě takhle po chemoterapii rostou vlasy :-)) 

Renaty nový (a mimochodem skvělý)  manžel Petr hraje výborně na kytaru a tak jsme si skvěle zazpívali jako za starých studenstkých časů :-)) 

Miluji, když náš dům „žije“ a tenhle víkend žil opravdu naplno….. 

Poslední adventní sobotu jsme strávili tradičně s našimi kamarády…. otestovali jsme Hančino pečivo (také skvělé… aby ne, spoustu receptů máme společných :-))

S Hankou a její rodinou jsme se seznámili díky našim klukům (kterým je teď už 23 let), chodili spolu do jeslí (ano, byla to doba, kdy děti normálně chodili do jeslí a matky do práce a nijak jsme tím netrpěly a když se dnes koukáme na naše kluky, tak mám pocit, že ani oni…. :-)) 

 

A protože Hanky bratr je novopečený otec, mohla jsem si pochovat a přivonět si k miminku (ano, hrozně ráda voním k miminkům)… malá Hanička je krásná… a určitě to bude exotická kráska, protože její maminka je čistokrevná Japonka :-)) 

Na štědrovečerní snídani jsem upekla vánočku, podle zaručeného receptu. Sice mi trochu překynula a tvarově nebyla moc ukázková, ale chuťově opět nepřekonatelná…. 

Den před štědrým dnem jsem také s Nikou vyráběly ještě nějaké ozdoby z papíru, protože jsem letos (inspirovaná Ikeou) zvolila kombinaci stříbrné, bílé a červené a zjistila jsem, že mi nějaké ozdoby ještě chybí… 

Vyrobily jsme papírové koule ve dvou velikostech. 

Další vlastnoruční ozdoby byly hvězdičky, na které jsem vám stihla na fotit i postup. A Pavlínka, která připravila na mé stránky návod na vločky pomocí Big shotu mi poslala také deset kousků… 

Kromě ozdob jsem se pustila také do složení dvou sněhuláků. Prodávají se jako stavebnice, ale musím přiznat, že jsem myslela, že to bude „brnkačka“ a nakonec jsem je skládala skoro hodinu…. Ale jsou to fešáci a krásně ladí k naší letošní barvě vánoc… (tak trochu oni byli impuls proč změnit tradiční oranžovo-měděnou kombinaci :-))

 

 

A tady je náš stromeček – kavkazká jedlička… 

Každý rok říkám, že je to nejhezčí stromek co jsme měli…. a letos jsem to prohlásila po pohledu na nazdobený stromek opět…. 🙂 

 

A pak už stačilo jen nazdobit stůl… 

Na příští rok musím pořídit něco červeného do kontrastu. 

 

 

A Ježíšek mohl přiletět…. 

 

Radost z dárků byla nefalšovaná, protože letos jsme vsadili na jistotu a všichni si Ježíškovi napsali dopis (e-mail). 

Ale navíc mi přišlo, že letos byl celý advent jiný, mnohem víc pohodovější, bez stresu. 

Možná i proto, že jsem konečně ukecala manžela a nechali jsme si velký úklid (okna apod) udělat od úklidové firmy, dárky jsme nakupovali natutovku, přes internet. Takže žádné tlačenice v obchodech ani stresy…. 

 

I v našem e-shopu jsme zvládli odeslat včas všechny objednávky (byť jsme letos na to byli sami – jen já a můj manžel) a kromě jedné ztracené knihy dorazily všechny doufám včas…. 

 

 

Jediné, co jsem letos nezvládla, nestihla a už dodělávat nebudu, je věnec na vchodové dveře… sice jsme si s manželem udělali procházku do blízkého lesa, natrhali větvičky… ale od té doby jsou v košíku na terase….  

Tak jsem vám alespoň nafotila věnec na zámku Hluboká, kam jsme se šli dnes projít, abychom neseděli jen doma  :-)) 

Hluboká mne stále fascinuje, fotila jsem ji už mockrát a neodolala jsem ani dnes…. 

A tady moji nejdražší…. 

 

I díky jim jsem letos prožila krásné, pohodové, veselé, bohaté a šťasné vánoce…. 

Přeji takové i vám a moc děkuji za všechny e-maily a vzkazy na FB. 

Komentáře