Macarons neboli makrónky poprvé Moučníky
Na životě je krásné to, že stále můžeme něco objevovat a dělat poprvé….  a já jsem si dopřála tu šanci zkusit poprvé slavné  francouzké pečivo – macarons čili makrónky. Je to obdoba sněhových pusinek a tak mne napadlo, že je letos zkusím jako vánoční pečivo místo obvyklých kokosek….

Inspirovala jsem se u Meg v kuchyni a snažila se postupovat podle jejích pokynů. Ale protože asi rychle a zbrkle čtu, tak jsem se nějakých nepřesností dopustila a tak si dovolím sepsat svou anabázi výroby sladkých nadýchaných koleček 🙂

Budete potřebovat:

3 bílky (vážily 105g)

138g mandlové moučky – jedná se o rozemleté mandle (k sehnání v Globusu či Lidlu)

125g moučkového cukru

105g cukru krupice

barvivo

Mandlovou moučku jsem pro jistotu ještě promixovala spolu s moučkovým cukrem. Ale myslím, že to bylo zbytečné…. nicméně znáte to, když něco děláte poprvé a předtím čtete, jak se to nikomu nedaří, tak se fakt snažíte :-))
Poté jsem ještě prosila směs přes cedník.

V robotu jsem vyměla sekací nůž za šlehací metly a začala šlehat bílky s cukrem krupice.

Bílky jsem měla asi 3-4 dny staré, uskladněné v lednici ve sklenici s víčkem. Podle receptů je to tak správně, já to vlastně měla náhodou, protože mi zbyly z vánočního pečení a prostě tam čekaly až  je zpracuji do kokosek a já se nakonec rozhodla pro makrónky…

Postupně jsem zvyšovala otáčky – celkem jsem šlehala asi 5 minut.

Poté jsem přidala červenou gelovou potr.barvu. Protože mám zkušenost, že tyhle barvy barví opravdu intenzivně, dala jsem jí tam asi dvakrát na konec lžičky.

Nakonec se ukázalo, že je to málo, protože po upečení byly makrónky pěkně vybledlé.

Ve Francii barví na různé odstíny, takže můžete zkusit i jiné barvy nebo pokud nechcete přidávat umělé barvivo, tak obarvit kakaem.

Přidala jsem barvivo do sněhu a ještě minutu šlehala na nejvyšší otáčky. Sníh by naprosto tuhý. Jak vidíte ten křížek, tak kam jsem vyndala metlu a takhle to zůstalo rozestoupené.
Do hotového sněhu jsem vmíchala pomocí stěrky mleté mandle s moučkovým cukrem.

Tady jsem as udělala chybu, protože jsem ho vmíchala velice opatrně a šetrně a sníh zůstal naprosto tuhý a při nanášení na plech mi pak zůstávaly tuhé špičky.

Příště zkusím namíchat rychleji, aby směs maličko zřídla…. možná je přisypu ještě do mixéru a na nejnižší otáčky promíchnu. Uvidíme, určitě to není poslední pokus…

Připravila jsem si cukrářský sáček a hladkou kulatou špičku na stříkání. Vždy si to nandám do půllitrové sklenice a špičku ohnu, aby mi při nandavání krému nevytékal hned ven.
Nandala jsme růžový mandlový sníh a začala na pečicí papír stříkat malá kolečka.

Abych udržela jejich velikost, tak jsem si již dříve vytiskla předlohu, která byla k stažení u Meg v kuchyni, ale odkaz už nefunguje. Příště si připravím svůj rastr, udělám kolečka trošku menší a víc, protože jak vidíte, nakonec jsem je dělala menší…

 

Jak jsem psala výše, sníh byl tak tuhý, že se špičkami, které se mi tvořily nešlo nic dělat, snažila jsem se je zamáčknout prstem, ale stejně byly vidět.

 

Před pečením jsem plechem několikrát bouchla o linku, aby utekl přebytečný vzduch.

 

A šup s tím do trouby vyhřáté na 150st – na cca 18 minut.

První plech jsem tam šoupla hned a vše popraskalo….

Napsala jsem ihned SOS na Facebook a mnoho dobrých duší poradilo, že je dobré nechat macrons před pečením na plechu „zaschnout“…. a tak jsem další plech nechala opravdu zaschnout… tak půl hodiny, až šlo na povrch sáhnout a nelepil se prst….

A opravdu to funguje….. 

takže jedinou vadou na kráse byla vybledlost a viditelná špička….

Ale „noha“ se udělala krásná….

A protože už jsem nestíhala vymýšlet a vyrábět krémy, naplnila jsem je včera jen čistou Nutellou.

A dnes ráno ochutnala a výborné….

Komentáře