Šunkovar Různé nápady z kuchyně
  Kdo čte mé stránky delší dobu, tak už ví, že jsem přímo ulítlá na různé vychytávky do kuchyně…. a tak se nemůžete divit, že když jsem viděla zlevněný šunkovar (na polovinu :-)) tj. přišel mne na necelé dvě stovky), tak jsem si ho prostě musela koupit :-)) 
  Hned jsem nakoupila maso (bez toho, abych četla návod, ten byl samozřejmě ještě skrytý uvnitř), takže i když výrobce doporčuje vepřové, já nakoupila kuřecí a krůtí prsa. 
 

Maso jsem pokrájela na větší kusy.

Podle návodu jsem připravila směs vody, cukru a soli…. ale protože jsem typ, který skoro nikdy nejede jen podle návodů, tak jsem ještě přidala gyros koření…. 

  Vše jsem promíchala a napěchovala do sáčku vloženého do šunkovaru… 
  Pořádně utěsnila a nechala v lednici dva dny čekat… 
  Poté jsem dvě hodiny vařila ve vodě – tedy vařila je silné slovo – voda se nesmí vařit, jen se musí ode dna chvílemi oddělovat bublinky… což se mi myslím podařilo…. 
  Po dvou hodinách bylo uvařeno… trošku mne zklamalo, že část nádoby, která byla pod vodou zčernala… chjo… 
  Po vychladnutí jsem se snažila šunku nakrájet na plátky… no moc se nedařilo… trošku se rozsypala… 
  Ale na chleba dobrý…. jen k šunce to má daleko – spíš takový vařený plátek …. asi by to chtělo ještě vyudit (jo udírna je další věc, kterou bych si přála, ale doma pro to nemám pochopení, prý uzení není nic zdravého… chjo 🙁
  Domácí šunka je bez přídavných látek (konzervantů) a tudíž je nutné ji zpracovat/zkonzumovat celkem rychle… a protože se u nás doma nechystala žádná oslava a jsme na ni jen tři, tak jsem se rozhodla ji zužitkovat jako hlavní jídlo….
  Silnější plátky jsem pokryla sýrem a obalila v těstíčku z vajíčka, mouky a trochy strouhaného sýra.
  Spolu s hranolkami z trouby a zeleninou nám moc šunkové řízečky chutnaly…
 

A zbytek přišel do housek – navíc jsem trošku plátky prohřála….

Určitě zopakuji… ale mám dotaz – nemáte někdo zkušenosti jak připravit ještě lépe??

 

Moc děkuji všem, kteří přispěli svými zkušenostmi v debatě na Facebooku

   

Poučena z debaty, vrhám se do druhého poskusu: 1kg masa (mix vepřového a kuřecího), nakrájet na kousky, dát do robotu, přidat lžíci medu (v originále byl cukr, to je moje improvizace), 25g rychlosoli, 1dcl vody a nechat promíchávat metlama cca 5 minut, aby se kolem masa vytvořil takový šlem…. pak do sáčku, napěchovat, dát do šunkovaru… jeden den v lednici odpočinout a pak vařit-nevařit (musí to jen probublávat) v hrnci cca 2 hodiny….Byla výborná, připomínala klasickou pražskou šunku….

Komentáře